A Júlia szép leány ballada bemutatója 1933-ban

2008. november 25., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Iparosotthon félévi gyűlésén, 1933. június 19-én Incze Árpád titkár bejelenti, hogy sikerült megállapodást kötnie Nyirő József és Keresztes Károly szerzőkkel, és a Júlia szép leány című székely balladajátékukat, amivel az udvarhelyi műkedvelők egész Erdélyt bejárják, előadásra megszereznie.

Kéri, hogy a darab megszerzése ügyében felmerült költségeket az előadásig az igazgatóság előlegezze, és amennyiben nem sikerülne színre vinnie, 500 lejt a szeptemberi fizetéséből vonjanak le. Az igazgatóság a felhatalmazást megadja.

A bemutatót szeptemberben tartották. Valószínű, hogy a szerzők is jelen voltak az Iparosotthonban, amely zsúfolásig megtelt. Nyirő József ezekben az években gazdálkodással foglalkozott, és nem kellett nagy távolságot megtennie, hogy a szerzői díjat felvegye, amely pótlás volt szerény jövedelméhez. Az Iparosotthon jegyzőkönyveiben nem írtak a szerzők jelenlétéről, csak a jövedelem és a kiadás van feljegyezve: ,,1933. szeptember 28-án Incze Árpád az Iparosotthon gyűlésén tájékoztatja az igazgatóságot, hogy a Júlia Szép Leány bemutatásain a jövedelem 23 530 lej, a kiadás 22 300 lej, tiszta pénz maradt 1230 lej."

Az Iparosotthon szépen gyarapítja hangszerkészletét, sikerül egy pianínót vásárolni 10 000 lejért. A könyvtárban 163 könyv van. Megalakul a szász dalárda Lutz Gyula kezdeményezésére. Működik a Jótékony Nőegylet, hetente háromszor tartanak összejövetelt az Iparosotthon nagytermében. Szorgoskodnak az aggmenház anyagi támogatására. Hetente háromszor táncórákat ad Liszer Gizella tánctanárnő, az órákat a szentgyörgyi iparosok és kereskedők egyre nagyobb számban látogatják. Tervezik egy fedett pályás kuglipálya megépítését, hogy télen is tudjanak sportolni, akik arra vágynak. Esténként a kisteremben biliárdozni és römizni lehet. Italt és ételt este 11 óráig szolgálnak fel.

A város kulturális központjává növi ki magát az Iparosotthon ezekben az években.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-25: Közélet - x:

Eljött a Ludas Matyik ideje (Álláspont)

Háromszor kérjük számon a sok kampányígéretet! Nem lehet az autonómia ügyét üres kampányfogásként durrogtatni. Nem lehet az összefogás címszava alatt csirkefogókat bújtatni. Nem lehet a klientúrarendszereket voksunkkal táplálni.
2008-11-25: Magazin - x:

A sanghaji ,,sörnyitó” a legjobb

A világ második legmagasabb épületét, a Sanghaji Pénzügyi Világközpont idén átadott székházát minősítette egy nemzetközi építészcsoport a legjobb felhőkarcolónak. Az alakja miatt sörnyitónak becézett épületet formai egyszerűségéért, valamint impozáns felhőkarcolós megjelenéséért és méretéért ítélte az építészekből és mérnökökből álló Magas Épületek és Városi Környezet Tanácsa (CTBUH) a legkiemelkedőbbnek. Ez a testület határozza meg időről időre, hogy melyik a világ legmagasabb építménye.