A sanghaji ,,sörnyitó” a legjobb

2008. november 25., kedd, Magazin

A világ második legmagasabb épületét, a Sanghaji Pénzügyi Világközpont idén átadott székházát minősítette egy nemzetközi építészcsoport a legjobb felhőkarcolónak. Az alakja miatt sörnyitónak becézett épületet formai egyszerűségéért, valamint impozáns felhőkarcolós megjelenéséért és méretéért ítélte az építészekből és mérnökökből álló Magas Épületek és Városi Környezet Tanácsa (CTBUH) a legkiemelkedőbbnek. Ez a testület határozza meg időről időre, hogy melyik a világ legmagasabb építménye.

A sanghaji tornyot a New Yorkban alapított Kohn Pederson Fox Associates tervezte. A cégnek világszerte vannak irodái. A tanács válogatóbizottságának munkáját Tim Johnson építész vezette, aki a győztes felhőkarcoló újszerű szerkezeti megoldásait dicsérte. Az épület alapkövét 1997-ben rakták le, s az irodáknak, szállodának, múzeumnak és kilátónak helyet adó, 492 méter magas, 101 emeletes, 377 000 négyzetméter hasznos alapterületű torony végül idén készült el. Az épület felső részére eredetileg a ház testét áttörő kör alakú lyukat terveztek, ám mivel ez sokakat a japán felkelő nap szimbólumára emlékeztetett, végül trapéz alakú nyílást alakítottak ki: így nyerte el a torony ,,sörnyitós" külsejét.

A sanghaji győztes mellett három további, idén befejezett felhőkarcoló vívta ki a nemzetközi építésztestület elismerését: a New York Times Building New Yorkban, a 51 Lime Street Londonban és a Bahreini Kereskedelmi Világközpont Manamában. A sanghaji csodapalota jelenleg a világ második legmagasabb tornya ― az első a tajpeji 101 torony a maga 508 méterével ―, ám az épülő Burdzs Dubaj mindkettőt túlszárnyalja majd tervezett 800 méteres magasságával. És már ez sem a csúcs, hiszen egy másik dubaji vállalkozás ezerméteres lakótornyot akar felhúzni.

Bár a toronyház-építészetet sokszor és sok indokból temették már, a szupertornyok építése jelenleg éppenséggel virágzásnak indult különösen Ázsiában, a közel-keleti olajnagyhatalmaknál és Oroszországban ― mutatott rá a CTBUH egyik tagja, Carol Willis, a New York-i Felhőkarcoló Múzeum vezetője. Ezt a tendenciát támasztja alá Daniel Kieckhefer, az építési adatokat gyűjtő Emporis cég szóvivőjének ismertetése is: idén 24, legalább 244 méter magas épület készült el világszerte, míg 2005-ben csupán nyolcat fejeztek be ebben a kategóriában. Jövőre viszont 47 akkora vagy nagyobb torony elkészülte várható ― bár a pénzügyi válság hátráltathatja néhányuk átadását.

A ,,sörnyitó" nem sokáig lesz a második, közelében épül majd és 2014-re készül el a Shanghai Center. Kínai kutatók és geológusok kizárják annak a kockázatát, hogy a sanghaji üzleti negyed megsüllyed a világ második legmagasabb, 127 emeletes és legkevesebb 632 méter magas épületének, a Shanghai Centernek a megépítése miatt. Az épülő felhőkarcolónak legalább 80 méter mély alapokat kell ásni, de szakértők szerint az építkezés nem veszélyezteti a környező felhőkarcolók talapzatát. Egyelőre még tanulmányozzák, hogy milyen alapozást alkalmazzanak. A tervezett építkezés helyszínétől szintén nem messze áll a város másik emblematikus felhőkarcolója, a világ hatodik legmagasabb épülete, a 421 méter magas, 88 emeletes Csinmao torony. Amikor a Shanghai Center elkészül, magasságban csak az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban épülő Burdzs torony fogja felülmúlni, amelynek végleges magasságát még titokban tartják. Az építkezés jelenleg 630 méternél tart, de a torony várhatóan eléri majd a 800 métert is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-25: Magazin - Józsa Lajos:

A Júlia szép leány ballada bemutatója 1933-ban

A sepsiszentgyörgyi Iparosotthon félévi gyűlésén, 1933. június 19-én Incze Árpád titkár bejelenti, hogy sikerült megállapodást kötnie Nyirő József és Keresztes Károly szerzőkkel, és a Júlia szép leány című székely balladajátékukat, amivel az udvarhelyi műkedvelők egész Erdélyt bejárják, előadásra megszereznie.
2008-11-25: Magazin - x:

Megnyílt a dubaji pálmasziget

Csütörtökön megnyílt a világ nyolcadik csodájának nevezett mesterséges sziget, a dubaji Palm Jumeriah. A 800 futballpályányi alapterületű szigetet majdnem százmillió köbméter homok és hétmillió tonna kő felhasználásával építette a Perzsa-öböl vizére a Nakheel, a dubaji kormány ingatlanfejlesztő cége.