Megnyílt a dubaji pálmasziget

2008. november 25., kedd, Magazin

Csütörtökön megnyílt a világ nyolcadik csodájának nevezett mesterséges sziget, a dubaji Palm Jumeriah. A 800 futballpályányi alapterületű szigetet majdnem százmillió köbméter homok és hétmillió tonna kő felhasználásával építette a Perzsa-öböl vizére a Nakheel, a dubaji kormány ingatlanfejlesztő cége.

A pálma tizenhét ágán és a szigetet körülölelő hullámtörőn nyolcezer villa és lakás épült. A törzsén bevásárlóközpontok, irodaházak és szállodák sorakoznak. A főépület az Atlantis The Palm, 1532 szoba és lakosztály van benne, akváriumaiban 65 000 hal úszkál, a vendégek kívánságait pedig háromezer fős személyzet lesi. Ez a luxushotel volt a megnyitóünnepség helyszíne. A rendezvényre több mint kétezer vendég volt hivatalos, az Egyesült Arab Emírségek és az egész arab világ krémje mellett például Robert De Niro, Oprah Winfrey, Janet Jackson, Michael Jordan és Boris Becker. A Dubajban megjelenő, angol nyelvű Gulf News szerint a húszmillió dollár költségvetésű megnyitó az ország történetének legnagyobb szabású exkluzív partija volt. Fellépett Kylie Minogue is. Az est fénypontját a szálloda homlokzatára vetített videoanimáció jelentette. A 240x100 méteres mozgó fényfestményen öt hónapon keresztül dolgozott Párizsban két fiatal magyar képzőművész, Bordos László Zsolt és Kovács Ivó, a háromdimenziós animáció specialistái. A dubaji projektben a magyarok a háromdimenziós animációkért és a forgatókönyv művészi megjelenítéséért feleltek. Alkotótársuk Giovanni Bourgeois VJ (visual jockey, mozgóképekkel operáló látványmester). A munkát Marie Jeanne Gauthe irányította, aki Jean-Michel Jarre koncertjein a vetítések művészeti vezetője. A pálmasziget felavatására négyzetméterben számolva minden idők második legnagyobb méretű videovetítését készítette elő a francia—magyar művészcsoport. Grandiózusabb program csak a pekingi olimpiai játékok nyitóünnepségén volt. Az est a pirotechnika történetének legnagyobb tűzijátékával zárult.

,,Láttunk a városban egy hatalmas reklámtáblát. Az áll rajta, hogy Itt minden lehetséges. Ez valóban így van" ― írta Kovács Ivó és Bordos László Zsolt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-25: Magazin - x:

A sanghaji ,,sörnyitó” a legjobb

A világ második legmagasabb épületét, a Sanghaji Pénzügyi Világközpont idén átadott székházát minősítette egy nemzetközi építészcsoport a legjobb felhőkarcolónak. Az alakja miatt sörnyitónak becézett épületet formai egyszerűségéért, valamint impozáns felhőkarcolós megjelenéséért és méretéért ítélte az építészekből és mérnökökből álló Magas Épületek és Városi Környezet Tanácsa (CTBUH) a legkiemelkedőbbnek. Ez a testület határozza meg időről időre, hogy melyik a világ legmagasabb építménye.
2008-11-26: Magazin - x:

Együttállás — Vénusz-fogyatkozás

Már hetek óta megfigyelhető az a két fényes csillagszerű égitest, amely a nyugati égbolton napnyugta után gyönyörködteti szemünket.