Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi KórházÉpülhet az új tüdőgyógyászat

2022. június 29., szerda, Közélet

Szerda reggel látták el kézjegyükkel Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Fejlesztési, Közberuházási és Közigazgatási Minisztérium képviselői a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati osztálya új épületének a kivitelezési szerződését. A megállapodás értelmében a szaktárca 28 millió lejt biztosít a 34 beutalt páciens egyidejű ellátását lehetővé tevő új ingatlan építésére, mely az Országos Beruházási Társaság révén valósul meg.

  • Az új tüdőkórház látványterve
    Az új tüdőkórház látványterve

Cseke Attila, a fejlesztési tárca RMDSZ-es vezetője az aláírás alkalmából elmondta, hogy a szükséges pénzalapokat már a múlt évben biztosította a minisztérium (áprilisban született meg a vonatkozó miniszteri rendelet), és most a kivitelezés is indulhat. A tárcavezető szerint a beruházás révén három éven belül (terv szerint 28 hónap a kivitelezési idő) korszerű ellátásban részesülhet minden érintett sepsiszentgyörgyi és háromszéki páciens.

 Az eseményen jelen volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is, aki rámutatott, hogy a szövetség és az általa vezetett fejlesztési minisztérium egyik fontos kormányzati eredménye, hogy hosszú kihagyás után, 2020 decemberétől újra épülnek kórházak Romániában. Azt is részletezte, hogy a sepsiszentgyörgyi új, kétemeletes épület 34 beutalt beteg egyidejű kezelésére lesz alkalmas, járóbeteg-rendelővel, röntgenközponttal és laboratóriummal is rendelkezik majd. Ezzel a beruházással az orvosi ellátás sokkal hatékonyabb lesz, a tüdőbetegeknek nem kell majd két külön épületbe járniuk kezelésre.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke az aláírást követően közösségi oldalán azt írta: számukra az emberek egészsége a legfontosabb, ezért fejlesztik folyamatosan a megye egészségügyi rendszerét, ezért építenek egy új tüdőkórházat is. Olyan intézményt, ahol egy tető alatt lesz a járóbeteg-gondozó és a kórházi ellátás. Az elnök szerint azért vágták ekkora fába a fejszéjüket, mert a megyei kórháznak, a szakszemélyzetnek életeket kell menteni. „Legtöbbször az életeket közvetlenül a kórházakban, a műtőasztalok mellett meg az ágyak mellett mentik meg az orvosok”, de ezt nem tudják megtenni leromlott épületekben, elavult felszereléssel.

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy a megyei kórházban jelenleg az új sürgősségi osztály építése és a belgyógyászat bővítése zajlik, és a tegnapi szerződés aláírásával lehetővé vált, hogy a harmadik jelentős beruházás is elkezdődjön a kórház területén.

András-Nagy Róbert, a megyei kórház menedzsere lapunk megkeresésére elmondta, hogy a tüdőkórház épülete a belgyógyászati osztálynak otthont adó, bővítés alatt álló épület mögötti területen, a fertőzőosztályt is magában foglaló ingatlan szomszédságában, annak mintegy meghosszabbításaként kap helyet. A 800 négyzetméter alapterületű, kétezer négyzetméter hasznos felületű ingatlan háromszintes lesz, két bejárattal. A földszinten a járóbeteg-rendelő, valamint a tuberkulózisos betegek ellátását biztosító rendelők kapnak helyet, ezeket a Kórház utca felől lehet megközelíteni. A fölső két szint a kórházi ellátást szolgálja majd, ide az udvar felől lehet majd bejutni.

A menedzser hozzátette: a koronavírus-járvány bizonyította, mennyire fontos az egészségügyi intézményekben, hogy az épületek minél közelebb legyenek egymáshoz, a funkcionalitásuk minél jobb legyen, könnyen megoldhassák a páciensek eljuttatását egyik pontból a másikba, az ellátási körforgás minél hatékonyabban működjék. Az új épület esetében ezt már sokkal könnyebben meg tudják oldani. András-Nagy Róbert reményét fejezte ki, hogy a kivitelező még idén neki tud látni az építésnek, és jól halad, hogy 2024 végéig az épületet birtokba vehesse az intézmény.

Amint arról több rendben beszámoltunk, az új tüdőkórház építését 2018-ban kezdeményezte a megyei önkormányzat, 2020 közepére jutottak odáig, hogy benyújthatták pályázatukat a minisztériumhoz, és 2021 tavaszán hagyta jóvá a szaktárca a beruházás kormányforrásokból történő támogatását. Az új tüdőkórház építését az indokolja, hogy jelenleg Sepsiszentgyörgyön két helyszínen, a megyei kórház területén és a városközpontban zajlik a szakrendelés, illetve kezelés, mindkét épület régi, fejlesztési lehetőség nélkül. A tüdőgyógyászati osztálynak otthont adó, műemlék besorolású épület leromlott állapotban van, és mivel egykoron teljesen más rendeltetéssel épült, nem lehet úgy átalakítani, hogy eleget tegyen a jelenlegi követelményeknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 816
szavazógép
2022-06-29: Közélet - :

Összeütköztek az útkereszteződésben (Frissítve)

Súlyos közúti baleset történt szerdán reggel 9 órakor Sepsiszentgyörgy közelében, a 12-es főúton, a gidófalvi és sepsikőröspataki keresztútnál.
2022-06-30: Történelmünk - :

Batthyány Lajos miniszterelnök küldöttei Háromszéken (1848. május 28. – június 3.)

A Délvidéken kialakult polgárháborús helyzetben a minisztertanács felhatalmazásával Batthyány Lajos mint miniszterelnök és ideiglenes hadügyminiszter 1848. május 19-én keltezett felhívásában segítségért fordult a székelyekhez. „Bízva a vitéz székely nemzetnek világszeri elismert rendületlen harciasságában, s magyar testvérei iránti ingadozatlan szeretetében”, a veszéllyel fenyegetett haza védelmére szólította fel őket. Hivatalos tiszténél fogva kérte, hogy addig is, míg a királyi jóváhagyást utólagosan elnyerheti, „tüstént Magyarországba, a Szeged tájékára telepítendő elhatározott 12 000 fegyveres katonaságból állandó táborba siessenek”.