Labdarúgás, Román KupaJúliustól új rendszerben zajlik a sorozat

2022. június 30., csütörtök, Sport

Jövő héttől teljesen más rendszerben veszi kezdetét a Román Kupa következő idénye. A szakszövetség a változtatásokkal vonzóbbá tenné a sorozatot, így a tervek szerint izgalmasabb párharcokra van kilátás. A székelyföldi megyék kupagyőztes csapatai megismerték ellenfeleiket a viadal július 6. és 13. között zajló regionális szakaszában.

Az új lebonyolítási rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) úgy ítélte meg, az utóbbi években a Román Kupa kevésbé érdekelte az erősebb élvonalbeli együtteseket, amelyek többször úgy döntöttek, hogy feláldozzák a sorozatot, inkább az első osztályra összpontosítanak. A változtatással az az FRF célja, hogy minél több szurkolót vonzzanak a stadionokba, nagyobb bevételekre tegyenek szert és növekedjen a mérkőzések színvonala. A kupasorozat a regionális szakasszal kezdődik, amelyben ezúttal a 42 megye győztese mindössze 7 továbbjutó helyért küzd. Minden régióban hat megye kupagyőztes csapata érdekelt, amelyeket két csoportba soroltak, ahol mindenki játszik mindenkivel. A csoportgyőztesek játsszák a régió döntőjét, majd a nyertes bejut a Román Kupa következő szakaszába.

A három székelyföldi megye képviselője a Közép-régióban érdekelt, ahol még Fehér, Brassó és Szeben megye kupagyőztes csapatai vesznek részt. Hargita megyében a Gyergyószentmiklósi VSK, Maros megyében a Marosvásárhelyi SE szerezte meg az elsőséget. Mivel Kovászna megyében az együttesek nem akartak benevezni, nem rendezték meg a megyei kupasorozatot, és azt a döntést hozták, hogy nem képviseltetik magukat a regionális szakaszban. A sorsolás szerint a Marosvásárhelyi SE ellenfele a Nagyszebeni Inter Stars és a Feketehalom lesz, míg a Gyergyószentmiklósi VSK a Gyulafehérvári Universi­tatea ellen küzd, a csoport harmadik tagja Kovászna megye képviselője lett volna. A regionális szakasz mérkőzéseire július 6-án, 9-én és 13-án 18 órától kerül sor, a semleges pályákon rendezendő döntőket pedig július 16-án rendezik.

Az első körben a regionális szakasz hét továbbjutójához csatlakozik 69 harmadosztályú együttes. A második fordulóban a 38 továbbjutó mellett további 19 harmad- és egy másod­osztályú klub vesz részt. Innen 29 alakulat léphet tovább, ahol érdekelt lesz a 2. Liga 19 csapata is. A folytatásban az eddigi tizenhatoddöntők helyett rájátszást rendeznek a harmadik fordulóból továbbjutott 24 gárda és 8 élvonalbeli klub részvételével. Ezt a szakaszt csoportkör követi, ahol a 16 továbbjutó mellé érkezik az 1. Liga legjobb nyolc együttese. A versenyben maradt 24 csapatot három érték- és négy hatos csoportba sorolják, így mindenki három mérkőzést játszik. A Román Kupa a negyeddöntővel, az elődöntővel és a döntővel zárul, a párharcok egy mérkőzésen dőlnek el. (miska)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2022-06-30: Sport - :

Ötödik helyezés Karácsonkőről (Lovassport)

A kurtapataki Zonda Lovarda-CSA Wolf sportolója, Bangyán Benjámin remek teljesítménnyel az ötödik helyen fejezte be az elmúlt hét végén Karácsonkőn megtartott nemzetközi díjugrató verseny Silver Tour kategóriáját. Az Ambrus Szabolcs által felkészített lovasnak ez volt az első viadala, amelyen nemcsak hazai, hanem külföldi vetélytársakkal is megmérettetett.
2022-06-30: Sport - :

Elődöntőben a női válogatott (Vízilabda)

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott 7–6 arányban legyőzte az ausztrál csapatot a keddi negyeddöntőben, és ma 22 órától az elődöntőben a hollandokkal találkozik a vizes világbajnokságon.