Növelni kell a hivatalos ellenőrzések támogatását

2022. június 30., csütörtök, Közélet

Növelni kell a szarvasmarhák hivatalos teljesítmény-ellenőrzésének és genetikai érték-megállapításának állami támogatását – kérik a szolgáltatásokat végző reprezentatív szervezetek az Országos Állattenyésztési Ügynökségtől, melynek képviselőivel kedden tárgyaltak Bukarestben, mondotta Jákó Tibor, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke.

Jelenleg állami támogatásként az összköltségek hetven százalékát kapják meg a hivatalos ellenőrzéseket – köznyelven: tejkontrollt – végző szervezetek. Még 2015-ben állapították meg az ellenőrzések árát, szarvasmarhánként 114,29 lejben szabták meg a költségeket. Ennek a hetvenszázalékos állami támogatása 80 lej (az elmúlt évben voltak hónapok, mikor csupán negyven lejt fizetett az állam), a fennmaradó összeget a tehéntartó gazda fizeti.

Most újraszámolták a valós költségeket, melyek szinte megháromszorozódtak, 307,15 lejre emelkedtek. Ennek a hetven százalékát, 215 lejt kérnének most állami támogatásként – mondta el Jákó Tibor. Az elnök azt is aláhúzta: az üzemanyagok árának folyamatos növekedése miatt valójában a 307 lej sem fedezi a költségeket, ennél több a kiadás, így a 215 lejnél is nagyobb támogatást kellene hogy nyújtson az állam – erről is tárgyalnak ma a hivatalosságokkal.

Jákó kiemelte: a hivatalos teljesítményellenőrzés költségével nem kívánják többletkiadásra kényszeríteni a gazdákat, ezért mindent megtesznek, hogy minél nagyobb legyen az állami támogatás mértéke.

Kovászna megyében 12 300 szarvasmarha van hivatalos teljesítményellenőrzésben, az állatokat 640 farmon tartják. Az ellenőrzéseket 36 fizetett ellenőr végzi.

A hivatalos ellenőrzésben lévő szarvasmarhák több téren is többlethasznot hoznak a gazdának. Egyrészt a bizonyított genetikai érték az élő állatok eladási árát növeli, másrészt az ellenőrzésben lévő szarvasmarhák külön szubvenciókra jogosítanak fel. Tavaly az ellenőrzésben lévő minden egyes szarvasmarha után termeléshez kötött támogatásként (SCZ – Sprijin Cuplat Zootehnic) 360 eurót fizettek a gazdáknak. Ezen kívül – és amit minden jogosult szarvasmarhatartó gazda megkapott, ha állománya megfelelt a darabszámos és korosztályos követelményeknek – a Covid-támogatás értéke 126 euró volt, az úgynevezett „darabszámos” szubvenció, az ANT (Ajutor National Tranzitoriu) révén 66 eurót kaptak a gazdák minden szarvasmarha után. Együttvéve több mint 550 euró volt az össztámogatás a szarvasmarhák esetében – mutatott rá a hivatalos ellenőrzés előnyeire Jákó Tibor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2022-06-30: Kármentő - Demeter J. Ildikó:

A kérdések válaszra várnak, a rendőrség ráér

Milyen ügyben érdeklődik? Nem emlékezhetek mindenre, kérem, folyamodjon hozzánk írásban, és akkor majd utánanézek – ígérte a rendőrségi szóvivő a múlt héten, amikor azt szerettem volna megtudni, hogy a tavaly májusban történt kutyatámadás ügyében hol tart a hatósági eljárás. Különös tekintettel arra, hogy már megint kirándulószezon van, amikor százával és ezrével járnak a természetben az emberek, sokszor esztenák közelében is.
2022-06-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Óvatosan bánjunk a tűzzel

Az elhúzódó hőhullám és a gyakori erdőtüzek miatt a tűzmegelőzési szabályok és intézkedések szigorú betartására szólította fel a lakosságot közleményében a Kovászna Megyei Erdészeti Hivatal. Az intézmény emlékeztetett, az erdő a környezet legfontosabb stabilizáló tényezője, ha károsodik, akkor környezetünk és ezzel együtt az emberi élet is károsodik.