Óvatosan bánjunk a tűzzel

2022. június 30., csütörtök, Közélet

Az elhúzódó hőhullám és a gyakori erdőtüzek miatt a tűzmegelőzési szabályok és intézkedések szigorú betartására szólította fel a lakosságot közleményében a Kovászna Megyei Erdészeti Hivatal. Az intézmény emlékeztetett, az erdő a környezet legfontosabb stabilizáló tényezője, ha károsodik, akkor környezetünk és ezzel együtt az emberi élet is károsodik.

  • Fotó: Kovászna megyei katasztrófavdelmi felügyelőség
    Fotó: Kovászna megyei katasztrófavdelmi felügyelőség

Az erdészeti hivatal a szabadban, erdők közelében kikapcsolódni vágyó kirándulókat arról tájékoztatja, hogy magán gépjárművekkel tilos behajtani az erdei utakra, de sátorozni vagy tüzet gyújtani sem szabad, ezek csak a kijelölt helyen engedélyezettek. Azt tanácsolják, mielőtt tüzet gyújtanánk, tisztítsuk meg az arra kijelölt helyet minden gyúlékony anyagtól, ugyanakkor meleg, száraz, illetve szeles időben ne gyújtsunk tüzet.

Ha tüzet gyújtottunk, távozás előtt tegyük meg a szükséges biztonsági intézkedéseket, locsoljuk meg alaposan vízzel a parazsat, hamut. Ugyanakkor arra kérik a kirándulókat, ha mások által hátrahagyott tüzet észlelnek, azt azonnal oltsák el, vészhelyzet esetén pedig kérjenek segítséget a 112-es sürgősségi hívószámon.

Figyeljünk továbbá arra is, hogy erdő vagy tarló közelében ne dohányozzunk, de üveget se hagyjunk hátra ilyen helyen, mert a palackok gyűjtőlencseként működve lángra lobbanthatják a száraz növényzetet.

Az erdészeti hivatal tájékoztatójában hangsúlyozza, növényi törmelék, tarló csak az önkormányzat által kiállított tűzgyújtási engedély beszerzését követően égethető, a tevékenységről azonban értesíteni kell az önkéntes vagy magán mentőszolgálatot is, illetve szükséges hozzá a környezetvédelmi hatóság engedélye is. Végül leszögezik: a tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt a polgárok bírságolhatók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2022-06-30: Közélet - Bokor Gábor:

Növelni kell a hivatalos ellenőrzések támogatását

Növelni kell a szarvasmarhák hivatalos teljesítmény-ellenőrzésének és genetikai érték-megállapításának állami támogatását – kérik a szolgáltatásokat végző reprezentatív szervezetek az Országos Állattenyésztési Ügynökségtől, melynek képviselőivel kedden tárgyaltak Bukarestben, mondotta Jákó Tibor, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke.
2022-06-30: Közélet - :

Sajtóról és autonómiáról

Az RMDSZ Nemzeti Szabadelvű Platformja nemrég műhelyhétvégét szervezett Maroshévízen, amelynek központi témája az autonómia volt. Dénes István platformelnök meghívására jelen voltak a szórványmegyék területi elnökei, Puskás Bálint nyugalmazott alkotmánybíró, egykori szenátor, valamint a székelyföldi magyar sajtóban dolgozó újságírók.