Az elviselhetőség határán

2008. december 11., csütörtök, Sport

Az örmény holokausztról ― amelyet a ,,hivatalos" Törökország politikusai és történetírói, publicistái következetesen ítéltek feledésre, részben tagadva ,,méreteit", érthetetlen ambícióval és heveny nacionalista dühvel csökkentve az áldozatok számát, magyarázva bizonyítványukat a brutalitásoktól döbbent világ előtt etc. ― vagy empatikusabban: az örmény szenvedéstörténetről, mondhatni, elég sokat tudunk. 1915-től kezdődően a török birodalomban hozzávetőleg másfél millió örményt s velük egy időben mintegy 300 000 görögöt és 200 000 bolgárt gyilkoltak le, kitervelt módszerességgel…

Amikor az örmények elleni keresztes hadjárat megkezdődött, s a török hadsereg évszázados sérelmeket torolva meg, következetesen és ma már felfoghatatlan indulattal és bestialitással gyilkolászott, maradtak túlélők, akikbe nem lehetett belefojtani a szót, akik töredékesen, részletekben elveszve, a túlélő szemtanúk hitelességével vallottak elképzelhetetlen megpróbáltatásaikról. Akkor legalábbis úgy tűnt, senkinek nem lehet rálátása a teljes és precízen összehangolt, germán pedantériával kivitelezett akciósorozatra, amelynek bevallott-bevallatlan célja a törökországi örmény népesség kiirtása volt! Aztán megjelent a kor egyik népszerű német írójának, Franz Werfelnek a Musa Dagh negyven napja című megdöbbentő regénye, amely újra elindította az emlékezések áradatát, s tényleg úgy tűnt, mindent tudunk erről a genocídiumról.

De mindig kiderül, a sok is milyen kevés. 2004-ben jelen meg és aratott méltán világsikert Antonia Arslan regénye, a Pacsirtavár, amelyből döbbenetes hatású film is készült, s amely úgyszólván az utolsó utáni pillanatban íródott, amikor már befejezték földi vonulásukat a túlélő szemtanúk, de a véres családtörténetekből, a família szenvedéstörténetéből merítve az írónő fel tudta eleveníteni a majdnem évszázados tragédiát. A regény a Mentor Kiadónál jelent meg Király Kinga Júlia ihletett, átélt fordításában. Áprilisban a Fészek-klubban egy örmény esten hallhattam felolvasásában egy részletet a regényből, s döbbenhettem rá arra, hogy milyen keveset tudunk mégis erről az egészről, s hogy ennek a szenvedéstörténetnek az aspektusai már-már túl vannak az elviselhetőség határán. Emlékeztetnek is persze, hogy mindez ne történhessen meg soha többé!…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-12-11: Család - x:

Karácsonyi díszítési irányzatok

A karácsonyi díszítőelemek óriási választéka teret enged annak, hogy mindenki egyéniségének megfelelően öltöztethesse ünnepi ruhába a fát és otthonát.
2008-12-11: Sport - x:

Antonia Arslan: Levágott fejek, lemetszett herék... (részlet)

Abban a pillanatban Szempad jelenik meg a konyhában. Amint megpillantja feleségét, hozzálép, és gyengéden végigsimít a haján:
— Jaj, te, feleségem! Mindig is tudtad, hogy lehet engem felvidítani! — mondja ünnepélyesen, és még hozzáfűzi az egyik, amúgy elfelejtett közös évődésüket. — Ha a hajad gyöngyből volna, s a kezed gyémántból, Istenem, be gazdag volnék! Elélnék veled a világ végéig is.