Sólyom László: a közös történelem és kultúra oldhatja a feszültséget Szlovákiával

2008. december 11., csütörtök, Világfigyelő

Sólyom László szerint a közös történelem és kultúra oldhatja a görcsöket Magyarország és Szlovákia között — a köztársasági elnök a határon túli magyarok ügye mellett arról is beszélt a Reakció internetes lapnak, hogy nem lát stratégiát a kormány válságkezelő lépései mögött.

Sólyom László Ivan Gasparovic szlovák államfővel folytatott hét végi érsekújvári megbeszélésével kapcsolatban azt mondta: ,,ahogy tőlem nem vesz el semmit, ha északi szomszédunknak Békés megye az ottani szlovákok miatt különösen kedves, én is elvárom, hogy a felvidéki magyarokkal való kapcsolattartást ne nevezzék irredentizmusnak". Eredménynek nevezte, hogy békességben tudtak tárgyalni, és ,,a nemzetiségi feszültségtől mindig ideges és értetlen Európá­nak" megmutatták, hogy Magyarország képes felkészülten, kompromisszumra készen tárgyalni, és nem egy veszekedő, balkáni ország. ,,Azt szeretném ajánlani a szlovákoknak is, hogy közös történelmünkre, a közös kultúrára fektessük a hangsúlyt, ez oldhatja görcseiket" — mondta az államfő, aki ,,felszabadult kölcsönösséget" ajánlott a szlovákoknak.

Sólyom László arra a felvetésre, elfogadtatható-e a kettős kötődés anélkül, hogy az utódállamok valamiféle lopakodó revíziót látnának benne, úgy vélte: egyfolytában és hihetően oszlatni kell félelmeiket, biztosítani kell őket, hogy alapszerződéseinkkel összhangban elismerjük a határokat, s nem kívánunk állampolgárság és terület által meghatározott egyetlen politikai nemzetté válni. Az államfő szorgalmazta a magyarok állampolgári lojalitását, a többségi államnyelv minél tökéletesebb ismeretét, de szerinte eközben kemény harcot kell vívni a kulturális nemzet fogalmának elismertetéséért, és érvényesíteni kell minden nemzetközileg és a belső jogban garantált kisebbségi jogot. Szerinte ilyen lehet az autonómia is, de ezt a fogalmat felesleges használni ott, ahol felesleges ellenállást szül.

A köztársasági elnök véleménye szerint a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazást nem kellett volna kiírni, mert rendkívül mély sebeket ejtett a szomszédos országokban élő magyar közösségeken. Az államfő úgy fogalmazott: ha lesz eredménye elnökségének, akkor talán az, hogy sok helyen sikerült enyhítenie ezt a traumát. Szerinte a népszavazás ötlete tipikus példája volt a végig nem gondolt érzelmi politizálásnak.

Az államfő beszélt a nemzeti csúcsról, amelyen arra hivatkozva nem vett részt, hogy ,,az állam nem így működik", és reagált arra is, hogy az általa létrehozott bölcsek tanácsának felállítását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanezzel a mondattal kommentálta.

Sólyom László úgy vélte: ,,Egy bonmot-t vissza lehet dobni, a tartalmát azonban nem". Mint mondta, illúzió volt azt gondolni, hogy Magyarország összes problémáját hetven-nyolcvan ember fejenként ötperces felszólalásokban meg tudja oldani. Szerinte a nemzeti csúcs egy olyan show volt, aminek az az üzenete, hogy mindannyian együtt vagyunk felelősek mindazért, ami történik az országban, holott a ,,nagy összeborulás" összezavarja a fejekben, hogy kinek mi a feladata, s főleg, hogy ki miért felel. Őszödre is a felelősség szétterítése volt a válasz: mindnyájan hazudunk — jegyezte meg. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben folyt a nemzeti csúcs, a kormány már tárgyalt a hitelfelvételről és természetesen kezelte a válságot, a nyilvánosság kizárásával. Az államfő szerint ezeket a tárgyalásokat ugyan nem a nyilvánosság előtt kellett volna lefolytatni, de nem kellett volna közben összehívni egy nagy tanácskozást azzal a felkiáltással, hogy ,,együtt megoldjuk a válságot". Hozzátette: a lépések mögött nem látja a stratégiát csak a taktikát. ,,Hiba azt gondolni, hogy ha éppen kint van a fejünk a vízből, akkor a helyzetet végletesen súlyossá tévő strukturális válság is megoldódott" — fogalmazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2008-12-11: Sport - x:

Antonia Arslan: Levágott fejek, lemetszett herék... (részlet)

Abban a pillanatban Szempad jelenik meg a konyhában. Amint megpillantja feleségét, hozzálép, és gyengéden végigsimít a haján:
— Jaj, te, feleségem! Mindig is tudtad, hogy lehet engem felvidítani! — mondja ünnepélyesen, és még hozzáfűzi az egyik, amúgy elfelejtett közös évődésüket. — Ha a hajad gyöngyből volna, s a kezed gyémántból, Istenem, be gazdag volnék! Elélnék veled a világ végéig is.
2008-12-11: Világfigyelő - x:

A felvidéki magyarok aggódnak az emberi jogok miatt

Növekszik a szlovákiai magyarok nyugtalansága az emberi jogok helyzete miatt — jelentette ki a szlovák Focus közvélemény-kutató intézet igazgatója Pozsonyban egy felmérés eredményét ismertetve. Ivan Dianiska a jelenlegi helyzetet a kilencvenes évek közepéhez hasonlította, amikor a politikusok egy része — úgy mint ma — kijelentéseivel hozzájárult a feszültség növeléséhez a szlovák—magyar kapcsolatokban. A felmérést megrendelő Amnesty International Slovensko vezetője, Branislav Tichý nem zárta ki, hogy a félmilliós magyar közösség szociális és kulturális jogai valóban sérülhettek Szlovákiában.