Theodor Stolojan a kormányfőjelölt

2008. december 11., csütörtök, Közélet

Theodor Stolojan, a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) miniszterelnök-jelöltje kapott megbízást arra, hogy megalakítsa Románia következő kormányát. Traian Băsescu államfő a Cotroceni-palotában elhangzott nyilatkozatában bejelentette: olyan emberre kívánta ruházni a feladatot, aki képes a jelenlegi gazdasági világválságból eredő problémákat kezelni, és van elegendő tekintélye ahhoz, hogy biztosítsa az állami intézmények megfelelő működését.

Stolojan rövid megszólalásában jelezte: a következő tíz napban együtt kíván működni a D-LP-vel, akárcsak a Szociáldemokrata Párttal (SZDP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), vagyis azzal a két alakulattal, amely jelezte közreműködési szándékát a demokrata-liberálisokkal való kormányzásban. A cél olyan kormányprogram megvalósítása, mely alkalmas a gazdasági válság romániai hatásainak ellensúlyozására — mondta. Kifejezte reményét, hogy december 22-ig az új parlament megszavazza az új kormányt.

Băsescu azt is tisztázta: a miniszterelnöki megbízás négy évre szól. Az utóbbi napokban ugyanis a médiában folyamatosan hallani lehetett arról az esetleges változatról, hogy két évig a D-LP, majd újabb két esztendeig az SZDP adná a miniszterelnököt.

Theodor Stolojan 1943-ban született Târgoviştében. A bukaresti közgazdaság-tudományi akadémián végezte egyetemi tanulmányait 1966-ban, ezután a mezőgazdasági és a pénzügyminisztériumban töltött be különböző tisztségeket. A Ceauşescu-rendszer bukásakor pénzügyminiszter-helyettes volt, 1990 júniusától 1991 áprilisáig pénzügyminiszter. Ezután az országos privatizációs hatóság elnökeként dolgozott. Az 1991 szeptemberi bányászjárás után — amely Petre Roman kormányának bukásához vezetett — Stolojan a miniszterelnöki székbe kerül, akkor, amikor az ország rendkívül nehéz gazdasági helyzetben volt. Kormányzásá­nak több mint egy éve alatt számos vitatott intézkedést hozott. Liberalizálta az árakat, viszont az árfolyamot nem, önkényesen megszabott áron felvásárolta a külföldi valutát, hogy feltőkésítse a bankokat. Viszonylag gyors eltávolítása a hatalom élvonalából nem okozott meglepetést. A Világbank szakértőjeként távozott a politikából, de 2000-ben visszatért a Nemzeti Liberális Párt (NLP) államfőjelöltjeként, ám a szavazatok csupán 11,78 százalékát szerezte meg, elmaradva Ion Iliescu és Corneliu Vadim Tudor mögött. 2002-ben a liberálisok pártelnöknek választották, a párt 2003-ban választási szövetségre lépett az akkor Traian Băsescu által irányított Demokrata Párttal (DP), ebből jött létre az Igazságosság és Igazság Szö­vetsége (DA). A 2004-es választások előtt a szövetség Stolojant nevezte meg miniszterelnök-jelöltjének, aki azonban nem sokkal a választások előtt — egészségi állapotára hivatkozva — bejelentette visszavonulását. Így Călin Popescu Tăriceanu lett a kormányfőjelölt, majd miniszterelnök, a kormány tagja lett az RMDSZ is, az államfő pedig Traian Băsescu. Stolojan Băsescu államfő gazdasági tanácsadója lett. Időközben a DA Szövetségen belül kiéleződtek az ellentétek a demokraták és liberálisok, valamint Băsescu és Tăriceanu között. E viszály eredményeként a demokraták kiváltak a koalícióból, ellenzékbe vonultak. A Băsescu táborához húzó, de még mindig liberális párti Stolojan és több társa ellentétbe került Tăriceanuval, majd 2006 őszén kizárták őket az NLP-ből. Pár hónappal később ez a csoport alakította meg a Liberális-Demokrata Pártot, amelynek elnöke Stolojan lett. Ez az alakulat egyesült a DP-vel, az új formáció neve Demokrata-Liberális Párt. Ennek elnöki tisztségét Emil Boc, elnökhelyettesi tisztségét pedig Theodor Stolojan tölti be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2008-12-11: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Forr Görögország
Újabb összecsapások törtek ki tüntető fiatalok és az utcára vezényelt rohamrendőrök között tegnap Athén belvárosában. A rendfenntartó erők könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen, akik Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a rendőröket a parlament épületének közelében. Ugyancsak könnygázzal próbálták megfékezni a köveket hajigáló tüntetőket Thesszalonikiben, ahol közel kétezer ember vonult a regionális kormányzat kordonnal elkerített épülete elé.
2008-12-11: Közélet - Ferencz Csaba:

Füstölő cigarettagyár

A csomagolóvonal végén — előnyös a nagy tételű megrendelés
Kilenc évvel ezelőtt éppen ebben az időszakban centenáriumát ünnepelte a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár. Akkor, a román dohányipar zászlóshajójaként, még a gazdasági reform visszafordíthatatlan folyamata lebegett a gyár vezetői és alkalmazottjai szeme előtt. Ma az egykori állami, immár privatizált dohányipar egyetlen működő gyáraként a túlélésért küzd, s talán nem túlzás azt mondani, hogy hosszú történetének legnehezebb idejét éli. Az itt dolgozók létszáma közben egyhatodára csökkent, a ma dolgozó mintegy száz ember ennek ellenére bizakodó.