Újabb tömbházakat akarnak hőszigetelni

2022. október 4., kedd, Közélet

Több tömbház szigetelésére pályázik Sepsiszentgyörgy önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, de vannak korábban elindított pályázataik is, amelyek esetében tavasszal kezdődhet a kivitelezés. Az új programban a lakóknak egyáltalán nem kell önrészt fizetniük, ez azonban nemrég indult és még nem tudni, hogyan alakul a továbbiakban.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A regionális operatív programban (román betűszóval POR) bő két éve meghirdetett kiírásra négy központi tömbház tizenegy lépcsőháza nevezett be és nyert támogatást, ezek a Gróf Mikó Imre utcában az éjjel-nappal nyitva tartó sarki élelmiszerüzlet fölötti épület, lennebb a vasúti menetjegy-irodát is befogadó sarokblokk, a Jysk Áruház melletti régi, több lépcsőházat magában foglaló négyemeletes lakótömb, valamint a bírósággal szemközt elhelyezkedő tömbház. Ezek hőszigetelését 60 százalékban európai uniós pénzből végzik, 15 százalékot az önkormányzat ad hozzá, 25 százalékot pedig a lakók adnak össze, a kis jövedelműek számára azonban az önrész 10 százalékra is lecsökkenhet (a többit a város pótolja hozzá egyszeri szociális támogatásként). A projekt Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint előrehaladott szakaszban van, a műszaki tervek elkészültek már, a télen várhatóan megtartják a versenytárgyalásokat, tavasszal pedig kezdődhet a kivitelezés.

Közben a helyreállítási tervben új, kedvezőbb lehetőség is adódott, amelyben a lakóknak egyáltalán nem kell hozzájárulniuk a hőszigetelés költségeihez. Erre az önkormányzat pályázik: leadták az iratcsomókat az energetikai felmérésekkel és a mérnöki szakvéleményekkel, most némi formai kiegészítésekre van szükség, a következő lépés pedig a megvalósíthatósági tanulmányok elkészíttetése lesz. Egyelőre tehát nem mondhatják, hogy nyert a pályázat, csak azt, hogy az első körön túljutottak – magyarázta az elöljáró. Ebbe a kiírásba már több épülettel neveztek be: a központban a Mihai Viteazul tér egyik oldalán levő, hét lépcsőházas lakótömbbel, a Kossuth Lajos utcában a közlekedési rendőrség fölötti, illetve a Design Bank mögötti épületrészekkel, a Gróf Mikó Imre utcában a telefonos üzletek fölötti régi négyemeletessel és mellette a Sugás Áruházig nyújtózó óriástömbházzal, továbbá három Csíki negyedi és két Váradi József utcai tömbházzal.

A hőszigetelési programok csak a lakásokra terjednek ki, a tömbházakban működő cégeknek önerőből kell elvégeztetniük ezeket a munkálatokat akkor is, ha magánszemélyek tulajdonában álló épületrészben tevékenykednek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2022-10-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Körforgalmakat építenek Szépmezőn

Két körforgalmat készül építeni Sepsiszentgyörgy önkormányzata Szépmezőn, az egyiket az ipari park, a másikat a lakónegyed bejárata előtt – döntötte el soros szeptemberi ülésén a helyi tanács. Az ipari park területét is bővíteni fogják.
2022-10-04: Máról holnapra - Nagy D. István:

Miért maradnának?

Ismét csak lesújtó eredménnyel szolgált egy friss, több hazai és uniós közvélemény-kutatás, statisztika összefésüléséből született elemzés, melynek készítői arról szerettek volna valamilyen átfogó képet kapni, hogy mit is gondolnak a fiatalok az ország helyzetéről, hogyan viszonyulnak annak legfőbb intézményeihez és nem utolsósorban, hogy állnak az itthon maradás, boldogulás kérdésével. Sejteni lehetett, hogy a 18 és 29 év közöttiek véleménye nem túl hízelgő arra nézvést, hogy jó irányba tart-e Románia, és nem számít feltétlenül újdonságnak, hogy sem az államfőt, sem a törvényhozást és általában a politikumot nem zárják szívükbe, de a napokban közölt számok egyenesen mellbevágóak.