Szaúdiak pénzelték a Clinton-alapítványt

2008. december 20., szombat, Világfigyelő

Bill Clinton volt amerikai elnök csütörtökön közzétette alapítványa adományozóinak listáját, hogy segítse feleségét, Hillary Clintont, aki külügyminiszter lesz Barack Obama megválasztott elnök kormányában. A listából kiderült: külföldi kormányok és üzletemberek több tízmillió dollárral támogatták a jótékony célú alapítványt, amely az arkansasi Bill Clinton elnöki könyvtárat és a volt elnök jótékonysági tevékenységét finanszírozza.

Clinton november végén jelentette be, hogy hajlandó korlátozni nemzetközi tevékenységét, és belement abba is, hogy beszédeit előre egyezteti a külügyminisztériummal. Abba is beleegyezett, hogy az esetleges összeférhetetlenség miatt nyilvánosságra hozza a jótékonysági szervezet nagyobb támogatóinak nevét. Korábban több elemző is óva intette Obamát attól, hogy Hillary Clintonnak adja a külügyeket, arra hivatkozva, hogy nem lesz elfogulatlan azokkal az országokkal, amelyek férje nagy adományozói voltak. A csütörtökön közzétett lista szerint a Szaúd-arábiai Királyság 10—25 millió dollár közötti összeget adományozott az alapítványnak. A legnagyobb adományozók között van Nasszer al-Rasid szaúdi üzletember, valamint a Szaúd-Arábia Barátai Alapítvány, mindkettő 5—10 millió dollár közti összeget utalt át. Több millió dollár folyt be a Dubai Alapítványtól, továbbá Kuvait, Katar és Omán kormányától. Mohammed al-Amoudi, az etióp születésű szaúdi építkezési és ingatlanvállalkozó, a világ egyik leggazdagabb embere 1—5 millió dollárt adott.

Az alapítvány a CNN szerint összesen félmilliárd dollár adományt kapott Clinton elnöksége után. Az adományok egyebek mellett olyan kezdeményezéseket szolgáltak, mint az AIDS és a malária elleni küzdelem, a klímavédelmi program, a fenntartható fejlődés, valamint az egészségesebb nemzedék kezdeményezés. Az alapítvány adományozóinak 90 százaléka — 179 000 személy, illetve csoport — 250 dollárral vagy annál kisebb összeggel segítette Clinton kezdeményezéseit. Egymillió dollárnál többet 76 kormány, személy vagy csoport adott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-12-20: Kovakő - diákmelléklet - x:

Nagykorú a MAKOSZ

Múlt hét végén Kolozsváron a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége a Kolozsvári Magyar Diáktanács szervezésében tartotta XV. kongresszusát.
2008-12-20: Kovakő - diákmelléklet - x:

Ajándékozni

December. Mindenhonnan a (kissé már közhelyessé vált) jelleg kacsingat ránk — a szeretet, a nagylelkűség, az ajándékozás ideje.