Röviden — Simó Erzsébet

2008. december 20., szombat, Világfigyelő
Gasparovicnak nem kellenek a magyar földrajzi nevek

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben először a kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben szlovákul tüntessék fel a földrajzi neveket — jelentette be tegnap Martina Balleková, az elnöki hivatal képviselője. A jogszabály most visszakerül a parlament elé.

Döntésének indoklásában az államfő azt írja, hogy a módosítás ellentétes az alkotmány azon részével, amely Szlovákiát jogállamnak minősíti. Néhány szakasza a térképészeti és az államnyelvtörvénnyel is ellentétes — véli az államfő, rámutatva, hogy a földrajzi megnevezéseknek a tankönyvekben való kisebbségi nyelvű használatához több más törvényt is módosítani kell, hogy egységes maradjon a jogrend, és ne sérüljön a jogállamiság elve. Gasparovic felhívta a figyelmet arra, hogy nem világos a törvény azon kitétele, miszerint a tankönyvekben a kisebbségek nyelvében általánosan elfogadott földrajzi megnevezéseket kell használni, mert nem tudni, melyek ezek. Az sem világos, hogyan kellene használni azokat a földrajzi neveket, amelyeknek nincs általánosan elfogadott változata a kisebbségek nyelvében. ,,Az MKP-nak már régebben az a véleménye, hogy Ivan Gasparovic nem képes tisztségének pártok feletti és államférfihoz méltó betöltésére" — reagált az MKP a köztársasági elnök döntése után kiadott közleményében.

Moszkva engedékeny

Oroszország hajlandó lemondani ,,egy sor tervéről" a stratégiai fegyvereket illetően, ha Washington leállítja a tervezett rakétapajzsa kelet-európai elemeinek hadrendbe állítását — jelentette ki tegnap az orosz stratégiai erők parancsnoka. ,,Ha az amerikaiak lemondanak a »harmadik állás« (a csehországi és a lengyelországi rendszerelemek) és más stratégiai rakétaelhárító védelmi elemek hadrendbe állításáról, akkor mi nyomban ennek megfelelően cselekszünk. Ebben az esetben egyszerűen nem lesz szükségünk egy sor programra, amely amúgy is költséges" — mondta Nyikolaj Szolovcov, aki szerint ma már nincs ideológiai alapja az orosz—amerikai konfrontációnak.

Lengyelország példát mutat

A lengyel parlament tegnap törvényt fogadott el, amely jelentősen csökkenti a Wojciech Jaruzelski tábornok rendszerében magas pozíciót elfoglaló vezetők és a kommunista titkosrendőrség egykori ügynökeinek nyugdíját. A törvény vonatkozik a Jaruzelski tábornok által 1981-ben a Szolidaritás szakszervezet megfékezésére létrehozott Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsának egykori tagjaira, valamint azokra, akik 1944 és 1990 között a kommunista titkosszolgálat ügynökei voltak. ,,Visszaállítjuk a normális állapotokat ezen a területen. Senkinek sem lesz a jövőben magasabb nyugdíja csupán azért, mert a kommunista titkosrendőrségnek dolgozott" — jelentette ki Donald Tusk kormányfő a szavazás után. A lengyel média szerint a kommunista titkosszolgálat egykori tábornokainak havi nyugdíja a jelenlegi majdnem 8000 zlotyról (2422 euró) körülbelül 2500 zlotyra (757 euró) zsugorodhat.

Véget vetett a tűzszünetnek a Hamasz

A Hamasz palesztin iszlamista szervezet katonai szárnya helyi idő szerint pénteken reggel 6 órakor (közép-európai idő szerint 5 órakor) bejelentette az Izraellel kötött tűzszünet végét. Az Ezzedin al-Kasszám Brigádok honlapján leszögezték: a hat hónappal ezelőtt megkötött fegyvernyugvást nem újítják meg, mert, mint írták, ,,a cionista ellenség nem tartotta tiszteletben annak feltételeit". A radikális fegyveres csoport egyúttal Izraelre hárította a tűzszünet felmondásának minden következményét. A Hamasz katonai szárnya figyelmeztetett: a Gázai övezet elleni minden agresszió újabb nagyszabású összecsapáshoz vezet.

Chavez életfogytiglan elnök lehet

A venezuelai parlament csütörtökön este első olvasatban elfogadta a korlátlan elnöki mandátumról szóló alkotmánymódosítást. A Hugo Chávez hatalmának további megerősítését célzó tervezetről január 5-én még egyszer szavaznak a képviselők, és ha akkor is elfogadja a törvényhozás, amelyben az elnök hívei vannak többségben, a módosítást az országos választási bizottság elé terjesztik, hogy utána az ország népszavazáson erősítse meg azt. A voksolásra akár már márciusban sor kerülhet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-12-20: Világfigyelő - x:

,,Őrség, tépjék le a fejét!”

Politikai vita helyett egészen különleges show-t láthattak az orosz Távol-Kelet tévénézői a Párbajra! című vitaműsorban: a heves vérmérsékletéről ismert Vlagyimir Zsirinovszkij sértegetni kezdte vitapartnerét, majd kis híján neki is ment. A műsorban, amelyet a Távol-Keletre élőben közvetítenek, a közismerten populista Zsirinovszkij, a magát ellenzékinek valló ,,liberális-demokrata" párt elnöke Borisz Nagyozsgyinnal, a Jobboldali Erők Szövetsége elnevezésű, parlamenten kívül maradt liberális ellenzéki párt politikusával vitatkozott az elnöki és a képviselői mandátumok meghosszabbítására vonatkozó alkotmánymódosításról.
2008-12-20: Közélet - x:

Ingyencirkusz a parlamentben — Farkas Réka

Megtörtént az első konfliktus a frissen koalíciót kötött kormánypártok között, így tegnap délután több órán át patthelyzet miatt szünetelt a parlament két házának munkálata. Mircea Geoanăt megválasztották a szenátus elnökének, ám amikor az Állandó Bizottság tagjairól kellett volna voksolni, a demokrata-liberálisok szünetet kértek.