Ingyencirkusz a parlamentben — Farkas Réka

2008. december 20., szombat, Közélet

Megtörtént az első konfliktus a frissen koalíciót kötött kormánypártok között, így tegnap délután több órán át patthelyzet miatt szünetelt a parlament két házának munkálata. Mircea Geoanăt megválasztották a szenátus elnökének, ám amikor az Állandó Bizottság tagjairól kellett volna voksolni, a demokrata-liberálisok szünetet kértek.

Kiszivárgott hírek szerint Dan Voiculescu konzervatív szenátor alelnökké választásával nem értettek egyet, hosszas egyeztetés következett, és állítólag a még mindig nem nevesített igazságügyi miniszter jelölésének jogát próbálták elnyerni Voiculescu megválasztásáért cserébe. Ezzel párhuzamosan a képviselőházban is felfüggesztették a munkálatokat még a D-LP-s házelnök, Roberta Anastase megválasztása előtt. A tárgyalások után, este fél nyolc körül ismét összeült szenátus 83 igen és 2 ellenszavazattal elfogadta az új vezetőség összetételét.

Alelnök lett Dan Voiculescu, Anca Boagiu és Alexandru Pereş a D-LP jelöltjeként és Crin Antonescu a liberálisok képviseletében. A négy titkári funkcióra két jelöltet állítottak a demokrata-liberálisok, egyet a szociáldemokraták és egyet a liberálisok. Az RMDSZ a négy háznagyi tisztség egyikét töltheti be, ezt a feladatot Verestóy Attila látja majd el.

Tegnap reggel a 137 szenátor mandátumának igazolásával kezdődött, majd az eskületétellel folytatódott a felsőház munkája. Néhány RMDSZ-es szenátor — köztük Verestóy Attila, Albert Álmos és Frunda György — az eskü utolsó mondatát — „Isten engem úgy segéljen!" — románul és magyarul is elmondta, Varujan Vosganian liberális szenátor pedig örményül tette ugyanezt. A szenátus elnökének megválasztásán már csak 131 honatya volt jelen, Mircea Geoană SZDP-elnök egyedüli jelöltként 96 igen és 35 nem szavazatot kapott. ,,A szenátus elnökeként tevékenységünk átláthatóságáért, hatékonyságáért és felelősségteljességéért fogok küzdeni" — jelentette ki Geoană megválasztását követően. ,,Mindegyikünket egyéni választókörzetekből küldtek a parlamentbe, és mindannyiunknak feladata, hogy továbbvigyük a román politikai rendszer megváltoztatására irányuló törekvéseket, és nyerjük el újra az állampolgárok bizalmát" — mutatott rá Mircea Geoană, aki szerint ez lesz a legnagyobb kihívás a szenátorok szá­mára. Biztosította a plénumot, hogy tiszteletre és kiegyensúlyozottságra alapozza kapcsolatát a többségi, illetve az ellenzéki pártokkal, kifejtette, egy demokratikus rendszerben alapfontosságú az ellenzék. Tegnap elosztották a szenátusi szakbizottságok vezető tisztségeit is. Az RMDSZ-es Frunda György az emberjogi bizottság elnöke lett, a háromszéki Bokor Tibor a művelődési bizottság alelnöke. Fekete András a mezőgazdasági bizottság titkári tisztségét töltheti be.

Nehézkesebben indult a munka a képviselőházban, a meghirdetett reggel kilenc óra helyett jó két és fél órás késéssel sikerült megkezdeniük az ülést, a D-LP és az SZDP frakcióülései okozták a késlekedést. A képviselők eskületétele után a szenátusi patthelyzet miatt itt is szünetet rendeltek el, és csak este hét órakor kezdték újra a munká­latokat. A frakciók ekkor jelentették be elnökjelöltjeiket: a D-LP Roberta Anastasét nevesítette, őt támogatja az SZDP, és váratlan fordulatnak tekinthető, hogy az NLP és az RMDSZ is előállt egy-egy kandidátussal, a liberálisok Ludovic Orbant, az RMDSZ Borbély Lászlót javasolta a képviselőház elnökének. A titkos szavazás az elképzelt forgatókönyv szerint alakult, Roberta Anastase 218 vokssal elnyerte a képviselőház elnöki tisztségét, így Romá­niában első ízben nő vezetheti a parlament alsóházát. Ludovic Orban 69, Borbély László 26 szavazatot kapott. A frissen megválasztott házelnök elsődleges feladataként határozta meg, hogy visszanyerje a románok parlamentbe vetett bizalmát.

A képviselőházban a megszerzett helyek arányában osztották el a különböző szakbizottságok vezető tisztségeit, az RMDSZ a kisebbségekkel közösen két bizottságban, a külpolitikaiban és az emberjogiban nyert elnöki funkciót.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-12-20: Világfigyelő - x:

Röviden — Simó Erzsébet

Gasparovicnak nem kellenek a magyar földrajzi nevek
Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben először a kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben szlovákul tüntessék fel a földrajzi neveket — jelentette be tegnap Martina Balleková, az elnöki hivatal képviselője. A jogszabály most visszakerül a parlament elé.
2008-12-20: Kovakő - diákmelléklet - x:

Az igazi karácsony

Fotó: Szántó Zoltán
Októberben megjelent az első karácsonyfadísz a kirakatban. Mit várunk hát? Egy beígért értékvesztett ünnepet egy összemosódó és felesleges színtengerben? Ez jellemző napjainkban a karácsonyra, mely rég elvesztette varázsát.