Az igazi karácsony

2008. december 20., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Fotó: Szántó Zoltán

Októberben megjelent az első karácsonyfadísz a kirakatban. Mit várunk hát? Egy beígért értékvesztett ünnepet egy összemosódó és felesleges színtengerben? Ez jellemző napjainkban a karácsonyra, mely rég elvesztette varázsát.

Az eszméletlen gyönyört kínáló hópihék helyét az egyre giccsesebb lámpácskák veszik át, ide-oda mászkáló mikulások, aranyozott szárnyú angyalok hívják fel figyelmünket. Lassan elfelejtjük a múltat jelenné tenni, felidézni egy igazi karácsonyi hangulatot. Már-már nem is tudjuk, mit ünnepelünk, vagy hogyan is ünnepeljük. Sokan még karácsony éjjelén sem vesszük a fáradságot, hogy elballagjunk a templomba, hiszen ha ott nem, hol máshol lehetünk ünnepi hangulatban? Fontosabb talán otthon maradni, a melegben kuksolni és a televízió esti kínálatai közt válogatni?

Üzletek, áruházak polcai megtelnek többé-kevésbé jelentéktelen ajéndékokkal. A büszke édesapa boldogan és oly ünnepélyesen csúsztatja kosarába a távirányítós autócskákat fiacskájának. Csak az anyagi rész az, amely számít a mai ünnep során. Arra megy ki a játék, hogy minél nagyobb ajándékot kapjunk, és minél kisebbet adjunk. Lehetetlen ajándékokat kérünk, pedig beérhetnénk egy üdvözlőlappal is, de — mert nekünk is tartani kell a szintet — bele sem gondolunk abba, hogy mi is az, ami valóban számít az ajándékozásban.

A várakozás hiányzik, az adventi várakozás: nem a Mikulás vagy az Angyalka utáni sóvárgásnak kellene színessé tennie a karácsony előtti időszakot. Fontos szerepet játszik ugyan a Mikulás, az ajándékozás is, mégis a szeretet megvallása teheti igazán meghitté az ünnepet. Óriási tévedésbe estünk, amiből jó lenne lassan kimászni.

Fontos lenne kicsi kortól beleedződni a karácsonyi rituálé fontosságába, rejtélyébe. Biztatni kell ugyan saját magunkat, mint mást is, adventi koszorú és karácsonyfa díszítésére. Ezáltal is ráérezhetnénk a karácsony lényegére. Így könnyebb is lenne elkerülni a jelenlegi mintáját a karácsonynak. Legalább ekkor szánjunk több időt szeretteinkre, próbáljuk tolerálni az idegesítő családtagok fölösleges fecserészéseit, hiszen mégiscsak a szeretet ünnepéről van szó.

Illyés Dorottya

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-20: Közélet - x:

Ingyencirkusz a parlamentben — Farkas Réka

Megtörtént az első konfliktus a frissen koalíciót kötött kormánypártok között, így tegnap délután több órán át patthelyzet miatt szünetelt a parlament két házának munkálata. Mircea Geoanăt megválasztották a szenátus elnökének, ám amikor az Állandó Bizottság tagjairól kellett volna voksolni, a demokrata-liberálisok szünetet kértek.
2008-12-20: Közélet - x:

Jövő héten egyeztetnek — Farkas Réka

Tegnap reggel objektív okokból nem jött létre a találkozó a két román kormánypárt vezetői és a megye RMDSZ-es elnöke, illetve Sepsiszentgyörgy polgármestere között, de várhatóan jövő héten sikerül mindenki számára megfelelő időpontot találniuk — tudtuk meg Antal Árpádtól. Tamás Sándor tanácselnök telefonon egyeztetett a pártelnökökkel, és nyitottak a hasznos együttműködésre. Antal Árpád pozitívan értékeli Horia Grama SZDP-elnök nyitását, azt, hogy új fejezetről beszélt a román—magyar együttműködés kapcsán.