Szolzsenyicin-portál

2008. december 23., kedd, Magazin

Alekszandr Szolzsenyicinnek szentelt internetes honlapot hoztak létre a Nobel-díjas orosz író 90. születésnapja alkalmából. A Gulag-szigetcsoport, a Rákosztály és az Ivan Gyenyiszovics egy napja című műveiért 1970-ben Nobel-díjjal kitüntetett író augusztus 3-án hunyt el szívelégtelenségben.

Az orosz nyelvű oldalon nyomtatott formában megőrzött személyes dokumentumok, fényképek és több műve is megtalálható, köztük novellák és a Gulag-szigetcsoport trilógia, az Iván Gyenyiszovics egy napja pedig meghallgatható. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az özvegy azt reméli, Szolzsenyicin minden munkáját megjelentetik, továbbá abban is bízik, a szovjet belbiztonsági szolgálat átadja neki az 1945-ben letartóztatott író elleni ügy anyagát és személyes tárgyait is, mint például jegyzetfüzetét és különböző fényképeket, amelyek a múzeumok számára dokumentumértékűek. Az özvegy szerint férjének nem csak a munkatáborok életéről szóló könyve volt fontos, hanem az orosz lélekről írt elbeszélései is.

Szolzsenyicin szülővárosában, a dél-oroszországi Kiszlovodszkban múzeumot kívánnak létrehozni emlékére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-23: Magazin - x:

Százharminc éves a képeslap

A Postaügyi Világunió 130 évvel ezelőtt egységesítette a levelező- és képeslapok méretét, bár eleinte az illusztráció ― azaz maga a kép ― csak az oldal egyharmadát foglalta el, és a fennmaradó felületre lehetett írni üdvözlő sorokat.
2008-12-23: Magazin - x:

Elhunyt Stephan Lang

Elhunyt Láng István erdélyi származású író, aki életének utolsó három évtizedében Hollandiában alkotott, és Stephan Lang néven vált közismertté. Az Erdélyi menyegző és A vakondvadász című regény Hágában letelepedett szerzőjét 63 esztendős korában érte a halál.