A ,,háromszéki égi kövek” történetének fele sem tréfa — Kisgyörgy Zoltán

2008. december 30., kedd, Magazin

Márk Tibor, az ,,égi jelenségek" követője az udvarán talált lelettel

December 23-i számunkban érdekesnek tűnő tudósítás jelent meg Még egy háromszéki ,,meteorit"? címmel arról, hogy két szentgyörgyi tanuló fivér és egy barátosi vállalkozó azonos tulajdonságú, ,,égből pottyant" köveket talált az erdővidéki Bölönben és a tőle eléggé távoli Barátoson. Egy nap sem telt el, és levél érkezett a világhálón a kanadai Torontóból.

A mindenre figyelő egykori sepsiszentgyörgyi tanár kolléga, Telchné Dancs Rózsa írt, az ott megjelenő Kaleidoszkóp című kétnyelvű (magyar—angol) folyóirat főszerkesztője. Kedves Zoli — írja —, tudatnom kell veled, hogy a tegnapi újságotokban megjelent meteoritjelenségre, mintegy rímelve, az esti híradóban itt jelezték, hogy hasonló kőzeteket találtak Albertában, a prérin egy farmon. Több ezer darab szóródott szét, amelyet még fel akarnak kutatni. Ott begyűjtöttek néhány százat, ez szerintük a 196-oda annak az aszteroidának, ami szétrobbant az atmoszférában valahol. Az edmontoni egyetem tanulmányozza őket. A te leírásod alapján a mutatott képek megegyeznek azzal, ami a barátosi és bölöni területeken megjelent. Csak érdekességként írtam, hogy tudjad; a kanadaiak is csodálkozva fogadták az ,,égi" kőhullást. Üdvözlettel: Rózsa

A december 23-i tudósításból kimaradt a barátosi leletmentő, Márk Tibor fényképe. Ezt ma pótoljuk. A leletek ásványtani-kémiai összehasonlítását volt államelnökünkre, Emil Constantinescu egyébként kiváló mineralógusra bíznánk, de mert a napokban már a ,,fű sem nő", majd az új esztendőben.

A levélíró Telchné Dancs Rózsa ígéretet tett, hogy ,,összehoz" bennünket az edmontoni kutatókkal, miként az is bizonyos, hogy e sorok írójának egykori kedves tanítványa, a sepsiszentgyörgyi mikós diák, Sylvester Zoltán, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő és munkálkodó geológus sem fogja megtagadni segítségét. Mert úgy néz ki, hogy az ,,égi kövekről szóló" történetnek, könnyen meglehet, a fele sem tréfa. Szétrobbant aszteroida Földre jutott darabjairól lenne szó? — találgatta lapunk több betelefonáló olvasója.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-30: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Megrendült szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, testvér, após, rokon és jó barát, a sepsiszentgyörgyi
id. DÁNIEL ANDRÁS
életének 72. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt.
Mindig tenni akaró, dolgos keze, küzdő lelke megnyugodott.
Drága halottunk földi maradványait 2008. december 31-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4215817
2008-12-30: Magazin - x:

A 2008. esztendő főbb furcsaságai

NIGÉRIA: Egy 84 éves nigériai férfi az országból való kitiltását elkerülendő, beleegyezett, hogy 86 felesége közül 82-től elválik, betartva az iszlám törvényét, a saríát, amely csak négy feleséget engedélyez. A férfi ellen halálbüntetést is kilátásba helyezett az egyik legfőbb iszlám tanács, ha nem tartja be a törvényt.