Egerészölyvek fán és póznán — Sylvester Lajos

2009. január 7., szerda, Magazin

Útban Sepsibesenyő felé szórakozásból egerészölyveket számláltunk. Ezek vagy az út menti zúzmarával vakító fehérbe öltöztetett fák merevebb ágán mozdulatlanul figyelték a mezőt, vagy a porkahóval behintett szántások átlagosnál magasabb rögein álltak vigyázzban.

A fákon és a szántókon is a fehér cukorporral beszórt háttér kiemelte a nagy madarak testét. Csupán az országút menti, mintegy kétszáz méteres sávban húsz ölyvet számláltunk meg. Szorozzunk: a nagy madár egyszeri jóllakásra húsz-harminc egeret is bekebelez. Azt is megfigyelhettük, hogy egyedszámuk az egérjárásos határrészeken a legnagyobb. A rétyi keresztút környékén parlagon hagyott egérinváziós területeken, a parcellákat egymástól szinte arányos távolságra felosztva, figyelnek a madarak. Vannak, akik rossz hírét keltik az egerészölyvnek, mert tavasszal vadássza a nyúlfiókákat, a fácántenyésztők sem kedvelik, de fő tápláléka mégiscsak az egér, hörcsög, patkány. Szezonban felcsípi a gyíkot, békát, pintyet, étrendjén szerepel a sáska is. Drámai küzdelmét a keresztes viperával többen is megfigyelték és leírták. Annak ellenére, hogy a kígyóméregre nem immunis, rendszerint győztesen kerül ki az összecsapásból. Hasznosságát felismerve vannak helyek, ahol T alakú figyelőfákat állítanak az egerésztetésre kijelölt helyeken. Érdekes megfigyelés az is, hogy télen melegebb tájak felé húzódnak. Az idei kitartó fagyok ellenére most nálunk sereglenek. Vajon van-e ennek valamiféle előrejelzése a tél korai halálára nézvést?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-07: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a szeretett, jó gyermek, férj, édesapa, testvér, keresztszülő, sógor, após, közeli és távoli rokon, szomszéd és jó ismerős, a kézdivásárhelyi születésű kézdisárfalvi
RÁDULY ISTVÁN
életének 46. évében 2009. január 5-én rövid, de türelemmel viselt betegség után elhunyt.
,,Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek."
Drága halottunk földi maradványait 2009. január 8-án, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdisárfalvi római katolikus ravatalozóháztól a kézdisárfalvi temetőben katolikus szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
7253332
2009-01-07: Magazin - x:

Stonhenge, az ősi ,,diszkó”?

Évtizedek óta tudományos viták tárgyát képezi Stonehenge eredeti rendeltetése; egy brit kutató most az ötezer éves kőépítményt ősi ,,diszkónak" tartja.