Fokozódik a nyomás Izraelre (Egyiptomi tűzszüneti javaslat

2009. január 8., csütörtök, Világfigyelő

Izrael kedvezően viszonyul a gázai övezeti harcok beszüntetéséről szóló egyiptomi javaslathoz, de a tűzszünet elfogadásáról egyelőre nem nyilatkozott. Egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő szerint Izrael azt szeretné, ha egy speciálisan kiképzett nemzetközi erő felkutatná és lerombolná a fegyvercsempész-alagutakat a Gázai övezet és Egyiptom határán. A Hamasz tanulmányozni fogja a tűzszüneti javaslatot, amelyet Egyiptom terjesztett elő Kairóban járt küldöttségének — mondta a maga részéről a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista mozgalom.

Az izraeli biztonsági kabinet elhalasztotta tegnap a szavazást arról, hogy folytassák-e a 12 napja tartó gázai övezeti hadművelet tervezett harmadik szakaszát, amelyben az övezet városi központjait kellene elfoglalni. Izrael különben tegnaptól napi három órára felfüggeszti a harcot Gáza város körzetében, hogy a segélyek eljuthassanak a nélkülöző palesztin lakossághoz a Hamasz uralta területen létesítendő humanitárius folyosón. A Hamasz sem fog kilőni rakétákat izraeli célpontok ellen abban a napi háromórás időszakban, amikor Izrael szünetelteti a támadásokat a Gázai övezet egyes részein — közölte a palesztin iszlamista mozgalom helyettes vezetője.

Fokozták az Izraelre nehezedő nyomást a Biztonsági Tanács tagjainak és arab országoknak a külügyminiszterei a Gázai övezet ellen indított katonai műveletek leállításának érdekében. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter sürgette Izraelt: vegye komolyan fontolóra az egyiptomi tűzszüneti kezdeményezést.

Az orosz elnök különmegbízottja a szíriai fővárosban Háled Mesaallal, a Gázai övezetet uraló Hamasz vezetőjével találkozott, és megbeszélésükön a palesztin iszlamista mozgalom és Izrael közötti konfliktus politikai-diplomáciai megoldását szorgalmazta. A Hamasz szíriai emigrációban élő vezetője közölte, hogy kész közreműködni egy ilyen megoldásban. Hozzátette azonban, hogy a Hamasz kapitulációjára vonatkozó követelés, amelyet Izrael feltételként támasztott, elfogadhatatlan.

Az izraeli kormányfő figyelmeztetésére, ki óva intette a Hezbollahot attól, hogy második frontot nyisson Izrael északi határán, súlyos fenyegetésekkel válaszolt tegnap a libanoni Hezbollah síita szervezet vezetője, aki kijelentette, hogy szétzúzzák Izraelt, ha megtámadja Libanont.

Az ENSZ tegnapi közlése szerint nem voltak palesztin fegyveresek abban az általa működtetett gázai övezeti iskolában, ahol előző nap több mint 40 ember halt meg egy izraeli támadásban. Chris Gunness, a palesztin menekültek segélyezéséért felelős ENSZ-ügynökség szóvivője kijelentette, független vizsgálatot követelnek, és ,,ha a hadijogot megsértik, a bűnösöket át kell adni az igazságszolgáltatásnak."

A venezuelai kormány elrendelte Izrael caracasi nagykövetének és a külképviselet munkatársai egy részének kiutasítását az országból tiltakozásul a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva ellen. Válaszul Izrael is bejelentette a venezuelai ügyvivő kiutasítását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-01-08: Közélet - x:

Milyen lesz Sepsiszentgyörgy? (Fekete Márta: a fiatalok uralják a teret) — Farcádi Botond

Elsősorban a város terjeszkedési kérdéseire kellene válaszokat adnia a készülő városrendezési tervnek, de súlyos gondot jelent Sepsiszentgyörgyön a minden szinten tapasztalható igénytelenség, valamint a parkolási lehetőségek hiánya is — véli Fekete Márta építész. Szerinte nagymértékben csökkenti a város központi szigete átjárhatóvá tételének esélyeit, hogy a belső részen elkezdődött az építkezés. Szentgyörgy erényei közé tartozik, hogy van élet a városban, a fiatalok uralják a teret, és erre kellene figyelni a jövőben is — vallja Fekete Márta.
2009-01-08: Világfigyelő - x:

Egy nap haladék Moszkvának

Az Európai Unió máig adott haladékot Moszkvának. ,,Oroszország csütörtökig állítsa helyre a gázszállítást" — figyelmeztetett a cseh kormányfő, az EU soros elnöke. Mirek Topolánek közölte: ellenkező esetben az unió keményebb álláspontot fogalmaz meg. Erről azonban nem volt hajlandó részleteket elárulni.