Egy nap haladék Moszkvának

2009. január 8., csütörtök, Világfigyelő

Az Európai Unió máig adott haladékot Moszkvának. ,,Oroszország csütörtökig állítsa helyre a gázszállítást" — figyelmeztetett a cseh kormányfő, az EU soros elnöke. Mirek Topolánek közölte: ellenkező esetben az unió keményebb álláspontot fogalmaz meg. Erről azonban nem volt hajlandó részleteket elárulni.

A cseh miniszterelnök szerint az orosz—ukrán gázvitára mihamarabb technikai megoldást kell találni, amely megszünteti az aktuális problémákat, míg a többi problémát később kell orvosolni. Csehország és az Európai Unió is azt szeretné, ha nemzetközi szakértők utazhatnának a helyszínre, hogy ellenőrizzék a helyzetet. A cseh miniszterelnök azt mondta, hogy telefonon beszélt az orosz kormányfővel, aki biztosította őt arról: Oroszország felújítja a földgázszállítást, amint az Európai Unió megfigyelői a helyszínre érkeznek.

A gázellátás azonnali megindítását követelte az Európai Bizottság elnöke is. José Manuel Barroso telefonon hívta fel az orosz és az ukrán miniszterelnököt, elmondása szerint azonban egyelőre az sem egyértelmű, ki akadályozza a gáz továbbítását az unió területére, hiszen Moszkva és Kijev is kész fogadni az Európai Unió megfigyelőit, akik a gázellátás zavarait vizsgálnák a helyszínen.

Washington arra figyelmeztette Moszkvát: azzal, hogy az energiaexport eszközével szomszédait fenyegeti, aláaknázza a nemzetközi rendet. Oroszország ,,agresszivitása és bizonytalan szándékai kihívást fognak jelenteni a hivatalba lépő Obama-kormány számára" — mondta Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó.

Magyarországon felszabadították a stratégiai készletet, miután tegnap az energiaügyekért felelős miniszter kiadta az erről szóló rendeletet. A magyarországi tárolókban még mindig hárommilliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendő — közölte Totth András, az E.ON Földgáz Storage Zrt. szabályozási vezetője a parlament külügyi bizottságának ülésén. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerint a lakossági és kommunális fogyasztást akkor sem kell korlátozni, ha esetleg heteken keresztül nem érkezik egyetlen köbméter importgáz sem Magyarországra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-01-08: Világfigyelő - x:

Fokozódik a nyomás Izraelre (Egyiptomi tűzszüneti javaslat

Izrael kedvezően viszonyul a gázai övezeti harcok beszüntetéséről szóló egyiptomi javaslathoz, de a tűzszünet elfogadásáról egyelőre nem nyilatkozott. Egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő szerint Izrael azt szeretné, ha egy speciálisan kiképzett nemzetközi erő felkutatná és lerombolná a fegyvercsempész-alagutakat a Gázai övezet és Egyiptom határán. A Hamasz tanulmányozni fogja a tűzszüneti javaslatot, amelyet Egyiptom terjesztett elő Kairóban járt küldöttségének — mondta a maga részéről a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista mozgalom.
2009-01-08: Világfigyelő - x:

A játék eldurvult (Jegyzet) — Magyari Lajos

Amikor a múlt század harmincas éveiben Sztálin elvtárs (a népek nagy mestere és tanítója, civilben kiugrott pap és szadista lelkibeteg) elhatározta, hogy kiéhezteti Ukrajnát, a híres-nevezetes, demokratikus Nyugat ugyanúgy a homokba dugta a fejét, mint később még annyiszor az orosz imperializmus szörnyű bűneinek kelletlen tudomásul vételekor.