Guzsalyas gyermektábor Benedek-mezőnNépi mesterségekkel ismerkednek

2023. július 14., péntek, Közélet

Ma zárul a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány hétfőtől tartó kézműves gyermektábora a Benedek-mezőn. A napközi táborban félszáznál több 7 és 12 év közötti gyermek vesz részt, főként megyeszékhelyiek, de a környező falvakból és Brassóból is, sőt, még Coloradóban élő, itt nyaraló kislány is akad. Zömmel visszatérők, de olyan kezdő is került, aki életében tűt sem látott.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Ott jártunkkor, csütörtökön varrtak, gyúrtak, fúrtak-faragtak, csiszoltak, kalapáltak a kicsik, négy csoportban. Benkő Éva irányításával népi gyermekjátékokat készítettek textíliákból, legtöbben lovacskát. Kolozsi Ildi vezetésével gyapjúból gyúrtak nemezjátékokat, Szász Judit felügyelete alatt bőrlabdákat készítettek és Demeter Miklós segítségével népi fajátékokat és dióhéj pörgettyűt állítottak elő. Besegített két önkéntes, Demeter Annamária és Józsi Bianka is.

Benkő Éva táborvezető elmondta, első nap csapatokra osztották a táborozókat, mindenikben vannak kisebbek és nagyobbak is. Nevet választottak – Székely Medvék, Bátor Kaméleonok, Lecsapó Sasok és Fürge Falka –, himnuszt alkottak és elkészítették a csapatzászlót. A foglakozások között csapaterősítő és szókincsfejlesztő játékok is vannak, népi mesterségekből ízelítőt nyújtanak, a mai táborzárásra süteményt is készítenek a gyerekek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 861
szavazógép
2023-07-14: Kármentő - Kuti János:

Mindenhová kereszteket!

József Attila bizony nagyot tévedett, mikor A Dunánál című versét megírta 1936 júniusában. Mert ő abban reménykedett, hogy: „A harcot, amelyet őseink vívtak, / békévé oldja az emlékezés / s rendezni végre közös dolgainkat, / ez a mi munkánk; s nem is kevés”.
2023-07-14: Közélet - Fekete Réka:

Játék, olvasás és zene a Csodalámpa-táborban (Bod Péter Megyei Könyvtár)

A könyvek birodalmában természetesen az olvasásé a főszerep, de játékkal, zenével, kézművességgel kiegészítve még inkább közösséggé kovácsolta össze azokat a gyermekeket, akik a napokban a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár idei második Csodalámpa nappali táborában vakációznak. Alig ér véget ez a program, jövő keddtől augusztus 11-ig, hétfő kivételével minden hétköznap 10–12 óra között várják a gyermekeket a Kertkönyvtárba.