Bod Péter Megyei KönyvtárJáték, olvasás és zene a Csodalámpa-táborban

2023. július 14., péntek, Közélet

A könyvek birodalmában természetesen az olvasásé a főszerep, de játékkal, zenével, kézművességgel kiegészítve még inkább közösséggé kovácsolta össze azokat a gyermekeket, akik a napokban a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár idei második Csodalámpa nappali táborában vakációznak. Alig ér véget ez a program, jövő keddtől augusztus 11-ig, hétfő kivételével minden hétköznap 10–12 óra között várják a gyermekeket a Kertkönyvtárba.

  • Ferencz Áron (balról) megszólaltatja a dzsembét, a hagyományos afrikai ütőhangszert a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Fotók: Albert Levente
    Ferencz Áron (balról) megszólaltatja a dzsembét, a hagyományos afrikai ütőhangszert a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Fotók: Albert Levente

Nagy Zalán Péter nem először jár a könyvtárban, mégis mindig elcsodálkozik, mennyi mindent írtak a tanult emberek, Bodor Dorkának tetszett a feldolgozott regény, Mózes Nóra a szövés és olvasás mellett leginkább a játékokat kedvelte, Manția Ábel is a csapatjátékokban érezte legjobban magát, két visszalépőnek köszönhetően Tölgyesi Márk és Pünkösti Rebeka Noémi pótlistán jutott be a táborba, mindketten szerencsésnek érzik magukat.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a Váradi József Általános Iskola és a Református Kollégium tizenöt harmadikos, negyedikes diákja ezen a héten Kemény Gabi A konkrét hiúz – avagy két és fél nap kaland öcsémmel és egyéb állatfajtákkal című regényével ismerkedett, általa sokat beszéltek környezetvédelemről, állatokról és még többet arról, hogy milyen jó megismerni egymást, együtt lenni barátokkal és csapatban játszani. Ezt Hollanda Andrea táborvezető, a könyvtár olvasószolgálatának irányítója mondta lapunknak. A negyedikesek közül többen beszámoltak arról, hogy az elmúlt öt év alatt milyen jó közösséggé vált az osztályuk, ezt az érzést a táborban is megélték, ezért szerettek itt lenni. A táborvezető azt tapasztalta, a gyermekek ismernek szerzőket, könyveket, jól olvasnak, de ez még az a korosztály, akik jobban megértik a szöveget, nagyobb élményt nyújt számukra, ha felolvasnak nekik.

 

 

A ma záruló tábor igazi csemegéje volt a tegnapi zene- és hangszertörténeti interaktív gyermekelőadás, amelyet Ferencz Áron sepsiszentgyörgyi dobos tartott a Gábor Áron-teremben. A jó pedagógiai fogásokkal fűszerezett együttlét ötven perce alatt az emberiség fejlődésének útját követve dobok és többféle ütős hangszer segítségével járták végig közösen a ritmus, a hang, a csend, a zene világát és szerepüket a természetben. A Dobbanó hangok című koncert-tanóra az elmúlt tanévben több kolozsvári iskolában aratott sikert az elemi és gimnáziumi diákok körében, amelynek Ferencz Áron megfogalmazásában az a célja, hogy erősítse a gyermekekben a zene iránti szeretetet és kedvet teremtsen a kreatív önkifejezéshez.

A második Csodalámpa-táborral nem ér véget a Bod Péter Megyei Könyvtár szünidős gyermekprogramjainak sora, jövő keddtől négy héten keresztül várják délelőttönként a gyermekeket a Kertkönyvtárba, ahol 10.30-kor kezdődik a meseolvasás, amelyet közös foglalkozás, majd 12 óráig szabad játék követ.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 802
szavazógép
2023-07-14: Közélet - Szekeres Attila:

Népi mesterségekkel ismerkednek (Guzsalyas gyermektábor Benedek-mezőn)

Ma zárul a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány hétfőtől tartó kézműves gyermektábora a Benedek-mezőn. A napközi táborban félszáznál több 7 és 12 év közötti gyermek vesz részt, főként megyeszékhelyiek, de a környező falvakból és Brassóból is, sőt, még Coloradóban élő, itt nyaraló kislány is akad. Zömmel visszatérők, de olyan kezdő is került, aki életében tűt sem látott.
2023-07-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

Mennyit is ér egy miniszter?

A kezdeti kételyekkel ellentétben, egyre inkább úgy tűnik, gőzhengernek bizonyul a közel egy hete az Ilfov megyei Voluntari idősotthonaiban uralkodó körülmények, hátborzongató történések miatt elindult folyamat, olyannyira, hogy már egyenesen prömiernek számító következményeket is hozott.