Mennyit is ér egy miniszter?

2023. július 14., péntek, Máról holnapra
Nagy D. István

A kezdeti kételyekkel ellentétben, egyre inkább úgy tűnik, gőzhengernek bizonyul a közel egy hete az Ilfov megyei Voluntari idősotthonaiban uralkodó körülmények, hátborzongató történések miatt elindult folyamat, olyannyira, hogy már egyenesen prömiernek számító következményeket is hozott.

Eddig ugyanis igen ritkán volt példa arra, hogy valamely súlyos botrányt, esetet követően miniszter távozzon – a hivatalos közlések szerint önként – a tisztségéből. Most ezt is láthattuk, Marius Budăi, a munkaügyi tárca vezetője visszaadta megbízatását, és ha a pletykáknak hinni lehet, Gabriela Firea családügyi miniszterre is könnyen ez a sors várhat. Utóbbi esetében ráadásul még indokoltabb lenne a becsületbeli lépés, elvégre pont a férje „birtokán”, Voluntari településen robbant a bomba, mely mostanra már országos ellenőrzéseket, bírságokat, intézetek, otthonok bezárását, tisztségekből való felmentéseket eredményezett. Hogy Bukarest volt főpolgármestere, az aktuális miniszter asszony végül leköszön-e (ha más nem, pártja, a szociáldemokraták nyomására) az a jövő zenéje, az viszont már most biztos, hogy mind az ő, mind az általa vezetett viszonylag friss tárca hitelessége ezennel szabadesésbe kezdett, ahonnan nehéz lesz visszahozni. Hasonló helyzetben van a munkaügyi és szociális is, amelynek megítélése eddig sem volt túl rózsás.

Fehér hollónak számító történések tanúi lehettünk tehát a napokban, és várhatóan még lesz pár meglepetés az ügyben – tekintve, hogy a korrupcióellenes ügyészség is nekiveselkedett –, ám mint minden egyes cirkusz, botrány esetén, akaratlanul is megfogalmazódik a kérdés: mi fog változni? Pár kormánytag, intézményi vezető kényszerbúcsúja a bársonyszéktől? Néhány kétes kimenetelű büntetőeljárás, az otthonok, intézetek megbírságolása, időszakos, netán végleges (?) bezárása ugyanis nem sokat ér, ha, mint oly sok más esetben, az illetékesek a vihar elmúltával sutba dobják a következetességet, a hirtelen jött szigort, és végül enyhe kozmetikázáson túl a rendszerben nagyjából minden marad a régiben. És még egy dilemma: sikerülhet-e bármit is érdemben elérni olyan körülmények között, hogy már most egyértelmű, mélyreható, rendszerszintű korrupció, cinkosság, bűnpártolás tette lehetővé a rémségek otthonainak fenntartását? Bűnszövetkezeti módszerekre derült fény, amelyekkel a politikumhoz közvetlenül köthető személyek éltek, az állami szervek elnéző magatartása mellett.

A nemzet szégyene, ami az Ilfov megyei öregotthonokban történt – fogalmazott Klaus Iohannis államfő a napokban. Hangzatos kijelentés, ám igen halvány, ugyanis itt már rég nemcsak egyszerűen szégyenről van szó, hanem sokkal inkább három évtized súlyos bélyegéről. Vagyis Románia ennyi idő után is a – szinte kizárólag rossz értelemben vehető – korlátlan lehetőségek országa, a gondosan felépített és „ápolt” ügyeskedés, az intézményesített gazemberség paradicsoma, melyet még az időről időre kirobbanó gyomorforgató, elképesztő, általános felháborodástól kísért botrányok sem képesek letéríteni erről az útról. Kérdeznénk tisztelettel: egy ilyen játszmában mennyit is ér egy (két?) miniszter?

 

Borítókép: Marius Budăi a munkaügyi tárca távozó vezetője. Fotó: www.gov.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 737
szavazógép
2023-07-14: Közélet - Fekete Réka:

Játék, olvasás és zene a Csodalámpa-táborban (Bod Péter Megyei Könyvtár)

A könyvek birodalmában természetesen az olvasásé a főszerep, de játékkal, zenével, kézművességgel kiegészítve még inkább közösséggé kovácsolta össze azokat a gyermekeket, akik a napokban a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár idei második Csodalámpa nappali táborában vakációznak. Alig ér véget ez a program, jövő keddtől augusztus 11-ig, hétfő kivételével minden hétköznap 10–12 óra között várják a gyermekeket a Kertkönyvtárba.
2023-07-14: Közélet - :

Ittas és jogtalan vezetőt azonosítottak

Egy ittas és egy jogosítvány nélküli gépkocsivezetőt azonosítottak a rendőrök szerda este – közölte a Kovászna megyei főkapitányság sajtóirodája tegnap.