KovásznaViperamarásra nincs ellenszer a sürgősségen

2023. július 14., péntek, Közélet

Az utóbbi napokban többen jelezték viperák jelenlétét Kovászna környékén. A várost övező erdőszéleken túrázó természetbarátoknak ajánlott óvatosnak lenni, mert viperamarás esetén a fürdőváros egyik egészségügyi intézménye sem rendelkezik viperamarás elleni szérummal.

  • Fekete vipera a kovásznai Kopac-hegyen. Balog Gábor felvétele
    Fekete vipera a kovásznai Kopac-hegyen. Balog Gábor felvétele

A meleg időjárásban a viperák – de általában minden kígyófajta – a napsütéses helyeket kedvelik, ugyanis a napsugarak hatása elősegíti a bőrük vedlését, de ez a folyamat stresszes a kígyó számára, ilyenkor agresszívebbek és megtámadhatják azokat, akik a közelükbe kerülnek.

Kovásznán elméletileg bárhol előfordulhatnak kígyók, de az utóbbi években viperákat leginkább a Tündérvölgyben, a Lőrincz Zsigmond Sípálya környékén, a Horgász híd és Hankó közötti terelőút mentén, a Dr. Benedek Géza Szívkórház udvarán – itt viperaveszélyre figyelmeztető táblák is vannak kitéve –, a Kopac-hegyen, a Miske-várnál, a Siklóval szemben található kőbányánál és a Kovásznát Kommandóval összekötő községi út mentén lehetett látni.

Amint dr. Enea Nicolae, a Dr. Benedek Géza Szívkórház orvos igazgatója érdeklődésünkre elmondta: jelenleg sem a szívkórház, sem a hozzá tartozó kovásznai és bodzafordulói városi kórházak nem rendelkeznek viperamarás elleni szérummal. „Én is értesültem arról, hogy mostanában több a vipera, ezért utasítottam munkatársaimat, hogy rendeljenek két-két adag szérumot mindhárom kórház sürgősségi osztályának. Korábban volt ilyen szérumunk, amikor tavaly a tündérvölgyi motorostalálkozó egyik résztvevőjét megmarta a vipera, éppen én voltam ügyeletes, én adtam be neki szérumot. Egy ilyen ára meghaladja a 11 000 lejt, és eltarthatósági ideje rövid, ezért nem rendeltünk nagyobb mennyiséget belőle” – mondta az orvos-igazgató.

Így a viperamarás ellen a legjobb „szérum” az óvatosság. Az illetékes szakemberek és hegyimentők azt javasolják, hogy aki túrázni vagy gombát szedni megy az erdőbe, válasszon megfelelő lábbelit (csizmát vagy bakancsot), ha viperával találkozik, ne közelítse meg, tartsa a távolságot, ne próbálja tárgyakkal, ágakkal megérinteni, ne provokálja. Ha mégis megtörténik a baj, a méreg terjedésének veszélye miatt kerülni kell a felesleges mozdulatokat. Rugalmas kötést kell helyezni a harapás helyére, de az ne legyen túlságosan szoros. Ez lelassítja a méreg terjedését a test többi részébe.

Bár nem minden kígyómarás mérgező, a tünetektől függetlenül hívni kell a 112-es sürgősségi számot. Amennyiben lehetséges, ajánlott lefényképezni a kígyót, ez segít az egészségügyieknek megállapítani, hogy mérgező faj-e vagy sem.

 

A megyei kórház felkészült

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban idén két pácienst kezeltek, akiket vipera mart meg: májusban a belgyógyászatra utaltak be egy illetőt, akinek beadták a megfelelő szérumot, júniusban a fertőzőosztályon láttak el a vipera által mart pácienst, nála nem volt szükség az ellenszer alkalmazására. Jelenleg a megyei kórház két adag, viperamarás esetén használt szérummal rendelkezik – tudtuk meg az intézmény sajtóosztályán. Ugyanitt értesültünk arról, hogy idén 197-en fordultak a sürgősséghez kullancscsípéssel. (fekete)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 609
szavazógép
2023-07-14: Közélet - :

Ittas és jogtalan vezetőt azonosítottak

Egy ittas és egy jogosítvány nélküli gépkocsivezetőt azonosítottak a rendőrök szerda este – közölte a Kovászna megyei főkapitányság sajtóirodája tegnap.
2023-07-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Pihenő a diófa lombja alatt (Sepsiszentgyörgyi gondozott zöldövezet)

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Tóth-Birtan Csaba elismerő oklevelet adott át tegnap délelőtt az Egészségügy sétány 5. szám, 9-es tömbház lakóközössége képviselőinek, idén ugyanis az otthonukhoz tartozó, általuk gondozott zöldövezet bizonyult a legszebbnek a városháza által kezdeményezett zöldövezeti szépségversenyen. Az elismerést egy kis táblácska is rögzíti, ezt a tömbház homlokzatára helyezik ki.