A hétvége hírei — Simó Erzsébet

2009. január 19., hétfő, Közélet
Ukrajna beadta a derekát — jöhet a gáz

Az úgynevezett moszkvai gázcsúcson csak egy igen bonyolult megállapodás született a technikai gáz árának finanszírozásáról, de az ezt követő Putyin—Tyimosenko találkozón a felek megállapodtak a gáz áráról, s így mától akár meg is indulhat a szállítás Európába. Az ukránok végül beadták a derekukat, és beleegyeztek, hogy egy rövid távú kedvezmény mellett a jövőben piaci áron, az eddigi ár dupláján veszik a gázt az oroszoktól. Putyin ugyan csak annyit mondott, hogy a gázszállítások hamarosan felújulnak, de elhangzott a hétfői időpont is. Brüsszel részéről a hét végén már olyan nyilatkozatok is elhangzottak, miszerint a szombati tárgyalás volt Oroszország és Ukrajna legjobb és egyben utolsó esélye, hogy megmutassák, komolyan veszik a vita megoldását.

Izrael után a Hamasz is tűzszünetet hirdetett

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett ki és léptetett életbe Izrael vasárnapra virradóra a Gázai övezetben a palesztin területet uraló Hamasz szervezettel huszonkét napon át folytatott, több mint ezerkétszáz palesztin halálos áldozatot követelő háborúja után. Olmert azzal indokolta az egyoldalú tűzszünetet, hogy a december 27-én megindított offenzíva elérte minden célját, sőt, szavai szerint valamivel még többet is. Válaszként tegnap azonnali tűzszünetet hirdetett a Hamasz is, és egy hetet adott Izraelnek, hogy kivonja csapatait területeiről. Felszólította Izraelt, nyissa meg a Gázai övezet összes határátkelőjét, hogy biztosíthassák a terület lakosságának ellátását, a humanitárius segélyek és alapvető szükségleti cikkek célba juttatását. Hangsúlyozta, hogy készek elfogadni minden olyan (főleg egyiptomi, török, szíriai és katari) diplomáciai erőfeszítést, amely a Gázai övezet izraeli zárlatának végleges feloldására és az összes határátkelő megnyitására irányul.

Áprilisban kongresszust tart az RMDSZ

Amennyiben Romániában radikálisan változtatni akarnak az alkotmányon, akkor az RMDSZ egyértelműen és keményen fel fogja vetni a nyelvi kérdést, azt, hogy a magyar nyelvnek regionális szinten hivatalos státust kell adni, és napirendre tűzi a nemzetállam és a közigazgatási autonómia kérdését is — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szombaton a Szövetségi Állandó Tanács marosvásárhelyi ülését követően. Az RMDSZ elnöke elmondta: „A szövetségnek sokkal nagyobb súllyal kell önkormányzataira támaszkodnia. Igaz, hogy ellenzékben vagyunk a román parlamentben, de számos helyi és megyei önkormányzatban mi vagyunk kormányon, és ezt a helyi kormányzati és önkormányzati erőt nagyon is ki kell használni az elkövetkezőkben. Másrészt ellenzékben is az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy önkormányzatainknak segítsünk, hogy mindazt, amit elkezdtek, azt végig is tudják vinni." Markó Béla kifejtette: az RMDSZ-nek vannak törvényhozási prioritásai, elsődleges feladatának tekinti, hogy az alkotmánymódosítási elképzeléshez egyértelműen és világosan hozzászóljon. Markó emlékeztetett: idén júniusban európai parlamenti választások lesznek Romániában, az RMDSZ már februárban meghozza az ezzel kapcsolatos döntéseket. Emellett — valószínűleg még áprilisban — RMDSZ-kongresszus lesz. Nem tisztújító, hanem alapszabályzat-módosító kongresszus — jelentette ki.

Brassó-Pojánán ülésezett és ünnepelt a D-LP

Emil Boc kormányfő és demokrata-liberális pártelnök a hét végét pártja parlamenti képviselőivel Brassó-Pojánán töltötte. A munkaülésen cáfolta azokat a híreket, miszerint feszült lenne a viszony a koalíciós partnerek között. Elmondta, ebben az évben 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számíthatunk, a költségvetési deficit kétszázalékos lesz. A kormányzás prioritásai: az infrastruktúra, a mezőgazdaság fejlesztése, minél több európai alap lehívása és az igazságszolgáltatás monitoringjának feloldása, de mindezek végleges formáját még egyeztetni kell az SZDP-vel, és február elején, a parlamenti ülésszak kezdete előtt elküldeni a parlament két házának. A kormányfő bírálta a Tăriceanu-kormányt, mely ugyan 2008-ban 7—8 százalékos gazdasági növekedést ért el, de a költségvetési hiány 5,2 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy 6,7 milliárd euróval költöttek többet a bevételnél. Ráadásul a hatalmas összeget nem az infrastruktúrára és a fejlesztésre használták, hanem személyzeti kiadásokra — mondta Boc. Mi több, 1,1 milliárd euró tartozást is hagytak. A kormányfő elmondta: a D-LP törvénytervezetet kezdeményez a parlamenti képviselők nyugdíjának eltörléséről. A munkaülést mulatozás követte, melyen váratlanul megjelent Traian Băsescu államfő is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-01-19: Közélet - x:

Rácz Gábor elvesztette mandátumát? (Erdővidék) — Hecser László

A baróti városi tanács januári ülésének elején Nagy István polgármester jelezte, a napirendet kibővítené a Rácz Gábor felsőrákosi független képviselő mandátuma megszüntetésének tudomásulvételéről szóló tanácshatározattal. Mint mondotta, a törvény egyértelműen leszögezi, hogy a sorozatosan ok nélkül hiányzó képviselők elveszítik mandátumukat, márpedig Rácz az utóbbi három hónapban hiányzott, júniustól pedig mindössze kétszer vett részt az önkormányzat munkájában.
2009-01-20: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda ― Játék Tamásival két részben, az Énekes madár című színjáték alapján felújított előadását (rendezte: Bocsárdi László) a nagyteremben szerdán 18 órától a Mikó-diákbérleteseknek játssza.