Cigizz tizenévesen, nézheted a pocakodat később!

2009. január 20., kedd, Magazin

Azok a tizenéves lányok, akik már az iskolában elkezdtek cigarettázni, felnőttkorukban gyakrabban lesznek kövérek, mint a nem dohányzók. Finn kutatók vizsgálatának eredményeit az American Journal of Public Health februári száma fogja közölni.

Néhány éve Kaori Honjo csaknem háromszáz amerikai lányt kérdezett meg sok mindenről, többek között arról, hogy mennyire fontos számukra a karcsúság, dohányoznak-e, vagy ha a barátaik megkínálnák őket, rágyújtanának-e? Négy év múlva a fiataloknak ismét feltették ugyanezt a kérdéssort. Kiderült, hogy azok a lányok, akik a karcsúságot igen fontosnak érezték, négyszer gyakrabban lettek erős dohányosok, mint azok, akik számára a testsúly nem tűnt olyan lényegesnek. A kutatók úgy értékelték ezeket az adatokat, hogy a tizenéves lányok gyakran azért kezdenek cigarettázni, mert úgy gondolják, hogy ezzel tartani tudják a súlyukat.

Suoma Saami és munkacsoportja Helsinkiben finn ikerpárokat vizsgált. A kutatók 1975 és 1979 között azoknak az ikertestvéreknek küldték ki kérdőívüket, akik abban az időszakban töltötték 16. évüket. További, még részletesebb adatokat gyűjtöttek az ikrekről, amikor már huszonévesek voltak. A fiúk adatainak értékelése során a dohányzási szokások és a testsúly alakulása között semmiféle összefüggést nem észleltek. A leányok vizsgálata viszont igen meglepő eredménnyel járt: a tizenéves korukban már napi tíz cigarettánál többet elfüstölő lányok haskörfogata átlagosan négy-öt centivel meghaladta nem dohányzó kortársaikét. A vizsgálat különleges értékét az adta, hogy ikrek adatait tudták összehasonlítani, vagyis a genetikai tényezők azonosak voltak. A tanulmányban részt vevő finn fiatalok fele soha nem dohányzott, 12 százalékuk pedig tizenévesen kezdett cigarettázni. A fiúk 16 százaléka, a lányok tíz százaléka szívott naponta tíz cigarettánál többet. A húszas életévek táján már megjelentek a testsúlyproblémák. A 24. születésnapon a fiatal férfiak 24 százaléka, a nők 11 százaléka túlsúlyt cipelt. A férfiaknál a nem dohányzók és a dohányosok között a súlytöbblet azonos gyakorisággal fordult elő. A hölgyek kö­rében viszont egyértelműen kimutatható volt, hogy a napi tíz cigarettánál többet szívók esélye az elhízásra a kétszeresnél is nagyobb lett.

Matos Lajos, az MTI szakértője

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-20: Magazin - x:

Lenyeletik a rágógumit

Hadjárat indult a rágógumi kiköpésének szokása ellen Mexikóban, a rágógumi őshazájában, ahol fejenként 1,2 kilogramm fogy évente a ragadós műanyagból. Mexikóváros járdáin hetven kiköpött rágógumi jut minden egyes négyzetméterre.
2009-01-20: Magazin - x:

Spenótban az erő — nyolcvanéves Popeye

Bár fiatalos erejéből semmit sem vesztett, január 19-én betöltötte a nyolcvanat Popeye, a tengerész. A Thimble Theatre című képregény egyik mellékszereplőjeként jelent meg a színen, de hamarosan már a tetovált spenótevő tengerész vitte a prímet, s népszerűsége azóta is töretlen.