A magyar nyelvű oktatás identitásmegőrző ereje

2023. szeptember 7., csütörtök, Belföld

A magyar nyelvű oktatásnak nemcsak identitásmegőrző ereje van, hanem gyakorlati haszna is, hiszen a gyermekek sokkal könnyebben sajátítják el a szellemi fejlődésükhöz szükséges tudást az anyanyelvükön gondolkodva és tanulva – hangoztatta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára tegnap Csíkszeredában.

  • A csíkszeredai Angyalkert nevű római katolikus óvoda és bölcsőde a tegnapi avatóünnepségen. Fotó: Facebook / Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda
    A csíkszeredai Angyalkert nevű római katolikus óvoda és bölcsőde a tegnapi avatóünnepségen. Fotó: Facebook / Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar állami támogatással épült, Angyalkert nevű római katolikus óvoda és bölcsőde ünnepélyes átadásán rámutatott: a magyar kormány hisz abban, hogy az anyanyelv ápolása a nemzeti lét, a fennmaradás záloga, a magyar nyelvhez kötődés pedig kisgyermekkorban kezdődik. A nemzetpolitikai államtitkárság – mint mondta –, éppen ezért hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a Kárpát-medencében és világszerte minden magyar gyermek számára elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást.

A hét éve indult Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a kormány mintegy 900 beruházás megvalósulását támogatta, amelyek túlnyomó többsége már a Kárpát-medencei magyar közösségeket szolgálja. Csak Hargita megyében 5 milliárd forintból 90 óvodai és bölcsődei fejlesztés indult el – tette hozzá.

A program elsődleges célja, hogy lebontsa a külhoni magyar szülők előtt azokat a fizikai akadályokat, amelyek megnehezítik gyermekeik minőségi anyanyelvi oktatáshoz való hozzájutását. Mára a megerősített Kárpát-medencei óvodai intézményhálózat kézzelfogható valósággá vált, olyan korszerű, minőségi oktatást biztosító intézményeket sikerült létrehozni, amelyek jelentősen megkönnyítik a családok számára az óvoda- és iskolaválasztást – részletezte a helyettes államtitkár.

Tizenhárom évvel ezelőtt Magyarország kormánya elkötelezte magát a külhoni nemzetrészek megtartása mellett, a magyar egyházak pedig továbbra is stabil támaszai a magyar közösségek megerősítésének. Szilágyi Péter köszönetet mondott az anyanyelvi kultúra továbbörökítéséhez ragaszkodó szülőknek, és a magyar nyelvű oktatás legalsóbb szintjét működtető óvópedagógusoknak. „Bízom benne, hogy az intézmény falai között Csíkszereda legfiatalabb polgárai azon túl, hogy rengeteg élménnyel gazdagodnak, életre szóló barátságokat kötnek és tovább erősítik nemzeti identitásunkat, nemzetünket” – zárta köszöntőjét a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia által magyar állami támogatással felépített Angyalkert Óvodát és Bölcsődét Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke áldotta és szentelte meg az új tanintézmény udvarán tartott tegnapi ünnepségen. A 180 gyermek keresztény szellemiségű nevelését célzó, egyházi tulajdonban lévő, négy bölcsődei és négy óvodai csoporttal induló tanintézményt – az egyházzal kötött, 25 évre szóló megállapodás alapján – a csíkszeredai önkormányzat működteti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2023-09-07: Belföld - :

Mégis találtak dróndarabokat román területen

Tegnapra virradó éjszaka a katonák olyan törmelékeket találtak a Duna-parton, az ukrán határ szomszédságában, amelyek akár egy drón darabajai is lehetnek – erősítette meg tegnap Angel Tilvar védelmi miniszter. Bejelentésére reagálva Klaus Iohannis államfő sürgős, szakszerű vizsgálatot kért az ügyben.
2023-09-07: Belföld - :

Születésnapján érkezett Bukarestbe Novák Katalin (Három Tenger Kezdeményezés)

Novák Katalin magyar köztársasági elnök tegnap részt vett Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozóján, ahol kijelentette, hogy az ukrajnai háború árnyékában is fontos a térség gazdasági együttműködése, emellett üdvözölte a közös nyilatkozatot és annak Ukrajnára vonatkozó megfogalmazásait.