Három Tenger KezdeményezésSzületésnapján érkezett Bukarestbe Novák Katalin

2023. szeptember 7., csütörtök, Belföld

Novák Katalin magyar köztársasági elnök tegnap részt vett Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozóján, ahol kijelentette, hogy az ukrajnai háború árnyékában is fontos a térség gazdasági együttműködése, emellett üdvözölte a közös nyilatkozatot és annak Ukrajnára vonatkozó megfogalmazásait.

  • Novák Katalin Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is találkozott. Fotó: Facebook / Kelemen Hunor
    Novák Katalin Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is találkozott. Fotó: Facebook / Kelemen Hunor

Emlékeztetett arra: az elmúlt évben kétszer is járt Kijevben, és hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, elítéli az orosz agressziót, és legfontosabb célnak a béke elérését tekinti.

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) a gazdasági kapcsolatok, a tágabb régión belüli hatékony összeköttetés elősegítése érdekében jött létre – mutatott rá továbbá a magyar államfő, és bejelentette, hogy 2025-ben Magyarország ad helyet a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozónak és üzleti fórumnak.

Novák Katalin üdvözölte Görögország csatlakozását a 3SI-hez, de ugyanilyen fontosnak tartja a nyugat-balkáni országok felkarolását a kezdeményezésen keresztül. A köztársasági elnök a hat nyugat-balkáni ország felé történő fokozatos nyitást részesítené előnyben, mivel – amint fogalmazott – az észak-déli összeköttetés nem ér véget a határainknál.

Klaus Iohannis államfő tegnap azt nyilatkozta az értekezlet után, hogy Románia elérte a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójára kitűzött céljait. Örömét fejezte ki, hogy Görögország felvételt nyert a Három Tenger Kezdeményezés tagállamainak sorába, míg Ukrajna és a Moldovai Köztársaság társult tag státust kapott. Iohannis lengyel és litván hivatali kollégájával, valamint a horvát miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót az értekezlet után, amelynek a Cotroceni-palota adott otthont.

A Három Tenger Kezdeményezés az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 ország, az Európai Unió tagállamainak közös kezdeményezése a régió kereskedelmi kapcsolatainak a kiterjesztése érdekében. Az együttműködésben Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia vesz részt. A találkozón elfogadott megállapodás szerint a 3SI Görögországgal bővül.

Felszólalása után Novák Katalin kétoldalú megbeszélést folytatott Gitanas Nauseda litván elnökkel, Litvánia 2024-ben lesz házigazdája a Három Tenger Kezdeményezésnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2023-09-07: Belföld - :

A magyar nyelvű oktatás identitásmegőrző ereje

A magyar nyelvű oktatásnak nemcsak identitásmegőrző ereje van, hanem gyakorlati haszna is, hiszen a gyermekek sokkal könnyebben sajátítják el a szellemi fejlődésükhöz szükséges tudást az anyanyelvükön gondolkodva és tanulva – hangoztatta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára tegnap Csíkszeredában.
2023-09-07: Riport - Hecser László:

A mezőgazdaságban lehet jövőt keresni 3. (Erdővidéki sikertörténetek)

A baróti Városligetben első alkalommal megszervezett erdővidéki gazdatalálkozón és gépkiállításon kerekasztal-beszélgetésre is sor került augusztus 26-án. Benedek-Huszár Márta pályázatíró szakember és Baló Oszkár olaszteleki állattartó gazda kérdéseire öt gazda vallott pályájáról, sikerekkel és buktatókkal teli munkájáról. Hogy miért hívták meg őket a szervezők? Mert szerintük úgy dolgoztak, olyan eredményeket értek el, hogy azok által követendő példaként szolgálhatnak fiatal mezőgazdászok számára. Jelen írásunkban Komporály Sándor magyarhermányi, élőállat-kereskedéssel és hizlalással foglalkozó vállalkozó életébe nyerhetünk bepillantást. A beszélgetésbe bekapcsolódott Gál Károly parlamenti képviselő és Benedek-Huszár János baróti polgármester is.