Tantervek és tankönyvekFolyamatosan érkeznek a kiadványok, de nem elegendő

2023. szeptember 7., csütörtök, Közélet

Az új típusú tantervek megalkotása halad, a hozzájuk rendelt tankönyvek megírása, kiadása ellenben jóval lemarad, mindig van egy-két diáknemzedék, amely csak hallomásból tud az újításokról – derül ki újfent az idei tanév eleji tankönyvmustra alkalmából.

  • A tankönyvek elosztására készülnek a megyei tanfelügyelőségen. Fotó: Kovászna Megyei Tanfelügyelőség / Huszár Szilamér
    A tankönyvek elosztására készülnek a megyei tanfelügyelőségen. Fotó: Kovászna Megyei Tanfelügyelőség / Huszár Szilamér

Bár több tízezer újranyomtatott, illetve a négyéves használati idő lejárta után kötelezően újra kiadott tankönyv megérkezett Háromszékre, még sok kiadvány hiányzik. Az elvileg elsőként bevetésre kerülő tizenegyedikes, a magyar diákok számára készített sajátos román nyelv és irodalom tankönyv is ezek közé tartozik. Ez a nemzedék már megszokta, hogy előkészítőtől mostanáig soha nem volt úgy, hogy minden tantárgyból tankönyvet kapjon. Jövőben érettségizniük kell, és még azt sem tudják, miből kellene felkészülniük, hiszen az egész középiskolai ciklusban a 2004-es tankönyvek vannak érvényben – szögezte le lapunk megkeresésére Kiss Imre megyei főtanfelügyelő.

A megrendelések első szakaszában minden újranyomtatott tankönyv megérkezett a megyébe, ez közel húszezer példányt jelent majdnem négyszáz címből, azaz amelyeket az iskolák a kopás miatt rendeltek, valamint közel harmincötezer új könyvet kapott a megye az iskolák igénylése alapján azokból, amelyeknek lejárt a négyéves érvényességi idejük. A második és harmadik megrendelési szakaszban még várják tankönyvek érkezését, ám az elsősök és másodikosok matematika-tankönyvére, a hatodikosok biológia-, fizika-, földrajz-, informatika-, történelemtankönyvére még kínálat sincs, akárcsak az elemi és gimnáziumi osztályok vallásoktatási és zenei nevelési kiadványaira.

Az egyetlen évfolyam az első osztály, ahol minden esztendőben biztosított a diákoknak az új munkáltató tankönyv, ha még nem is új tartalommal, a többi osztály diákjai évek óta nem kezdenek úgy, hogy minden tantárgyból az éppen érvényes tanterv szerinti tankönyvekből tanuljanak. Ettől eltekintve szeptember 11-én rajtol az iskola, tankönyvvel vagy anélkül, megkezdődik a 2023/2024-es tanév.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2023-09-07: Riport - Hecser László:

A mezőgazdaságban lehet jövőt keresni 3. (Erdővidéki sikertörténetek)

A baróti Városligetben első alkalommal megszervezett erdővidéki gazdatalálkozón és gépkiállításon kerekasztal-beszélgetésre is sor került augusztus 26-án. Benedek-Huszár Márta pályázatíró szakember és Baló Oszkár olaszteleki állattartó gazda kérdéseire öt gazda vallott pályájáról, sikerekkel és buktatókkal teli munkájáról. Hogy miért hívták meg őket a szervezők? Mert szerintük úgy dolgoztak, olyan eredményeket értek el, hogy azok által követendő példaként szolgálhatnak fiatal mezőgazdászok számára. Jelen írásunkban Komporály Sándor magyarhermányi, élőállat-kereskedéssel és hizlalással foglalkozó vállalkozó életébe nyerhetünk bepillantást. A beszélgetésbe bekapcsolódott Gál Károly parlamenti képviselő és Benedek-Huszár János baróti polgármester is.
2023-09-07: Jegyzet - Váry O. Péter:

És újra fáj - de legalább jól jósoltam

Akik tavaly ilyentájt is olvastak újságot, és netán még emlékeznek is arra, amit akkori focidrukkolói élményemről írtam, azoknak esetleg derenghet, hogy két jóslatot is becsempésztem az írásba. A másodikat a félresikerült ágyon való landolás kiváltotta fizikai fájdalom okozta, utána hetekig csillaglátó érzések kerülgettek leüléskor, felálláskor egyaránt, nem csoda, hogy azt mondtam, nem leszek én immár sosem focidrukker.