Családos tábor SugásfürdőnAz Úr ajándéka a gyermek

2023. szeptember 7., csütörtök, Közélet

Első alkalommal szervezett családos tábort a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia tizenhét házaspár részvételével a sugásfürdői Benkő Vendégházban. Meghívott előadók voltak Kertész Tibor és Marika, a Családpásztor Evangelizációs Szolgálat alapítói Kézdivásárhelyről.

  • Fotó: Kertész Tibor
    Fotó: Kertész Tibor

Az Ilyés Zsolt plébános és néhány lelkes szervező házaspár kezdeményezésére létrejött háromnapos rendezvény a „Lám, az Úr ajándéka a gyermek!” (Zsolt, 127) mottóra épült. A lelki utazás során a résztvevők arra a kérdésre keresték együtt a választ, hogyan lehet jól, Isten akarata szerint szeretni, nevelni a gyermekeinket.

Az előadók kiemelték: a gyermekek Istentől kölcsönbe kapott ajándékok, nem alakíthatjuk őket kényünk-kedvünk szerint, nem formálhatjuk őket a saját képmásunkra, hanem figyelnünk kell a „fővállalkozóra”, a teremtő Istenre. Ő a tulajdonos, míg a szülők őrzői az ajándéknak, azzal a feladattal, hogy úgy neveljék a gyermekeiket, hogy ők majd a mennyországba jussanak. A jó gyermeknevelés kulcsa Isten tervének ismerete és a vele való együttműködés, a szülőpár jó kapcsolata, hogy a gyermekek egy biztonságos, szerető környezetben nevelkedhessenek. A gyermeknevelés felelőssége elsősorban a szülőket – az édesapát és az édesanyát – terheli, akiknek törekedniük kell arra, hogy megismerjék és megértsék a gyermekeiket, hogy elegendő időt töltsenek velük. Gyermekeink tisztelete, az egészséges határok felállítása és azok következetes betartatása mellett fontos, hogy érezzék: szüleiknek fontos az Istennel való kapcsolat, az nemcsak egy szokás vagy hagyomány, hanem életet adó érték, „élet-halál kérdés”. Így adhatjuk örökségül nekik a legfontosabbat, egy erős Istennel való kapcsolatot. Mert ha Istenük van, akkor mindenük van – hangsúlyozták az előadók.

„Nagyon tanulságos és élménydús volt a hétvégi családos tábor. Olyan témákról beszélhettünk és kaptunk felvilágosítást, amelyeket az ember nem érint csak úgy egy hétköznapi beszélgetés során a barátaival. Szó esett a párkapcsolatról, gyermeknevelési problémákról, szexualitásról és sok más tabunak tekintett témáról. A gyermekeknek is felejthetetlen élményt szerzett a sokszínű és különféle nekik szánt program” – mondta el a két kisgyermeket nevelő Farkas házaspár, István és Zsuzsanna, akik szívből ajánlják a következő tábort minden kis- és nagygyermekes családnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2023-09-07: Jegyzet - Váry O. Péter:

És újra fáj - de legalább jól jósoltam

Akik tavaly ilyentájt is olvastak újságot, és netán még emlékeznek is arra, amit akkori focidrukkolói élményemről írtam, azoknak esetleg derenghet, hogy két jóslatot is becsempésztem az írásba. A másodikat a félresikerült ágyon való landolás kiváltotta fizikai fájdalom okozta, utána hetekig csillaglátó érzések kerülgettek leüléskor, felálláskor egyaránt, nem csoda, hogy azt mondtam, nem leszek én immár sosem focidrukker.
2023-09-07: Közélet - :

Közeledik a pulzArt

Sepsiszentgyörgy kilencedik alkalommal ad otthont a pulz­Art Kortárs Művészeti Fesztiválnak. A szeptember 14–17. között tartandó rendezvény programja felkerült a pulzart.ro honlapra, illetve a Facebook-oldalukra is.