Falunap Torján és Bélafalván

2023. szeptember 7., csütörtök, Közélet

A hétvégén két településen, Torján és Bélafalaván is falunapokat szerveznek. Az Aporok szülőfalujában háromnapos lesz a rendezvény, míg Bélafalván vasárnap várják szórakozásra a kis település lakóit és más érdeklődőket.

  • A 2019-ben megszervezett torjai lovasverseny iránt nagy volt az érdeklődés. Fotó: Bartos Lóránt
    A 2019-ben megszervezett torjai lovasverseny iránt nagy volt az érdeklődés. Fotó: Bartos Lóránt

Torján már pénteken lovas nappal indul a rendezvény, ez pár évvel ezelőtt is számos érdeklődőt vonzott a sportpályára. A munkalovak versenye kilenc órakor kezdődik. A falunap legtartalmasabb része szombaton lesz, fél 12-kor ismét megáldják az újszülötteket az életfánál, délben a kultúrotthonban átadják az idei Torjáért díjat, lezajlik a nagykorúsítási ünnepség és kiosztják a Virágos, gondozott porta okleveleket. A nemzetközi főzőverseny 13 órakor veszi kezdetét, fél kettőkor pedig hatvanméteres székely feltűrt túróspuliszka készítését is elkezdik. Este hét órától T Betty, nyolc órától pedig Pittyes 2-es és Gyufa lép színpadra. Vasárnap megtartják a szokásos Mária-búcsút, erre délben kerül sor, akárcsak a Zadi Motorsport szervezésében a autótuning-találkozóra, melyet szintén a sportpálya fogad be. Délután három órától színpadra lép a Torja-Bálványos Ifjúsági Néptánccsoport, valamint a kézdiszentléleki Perkő és a gelencei Burusnyán néptáncegyüttes. 15.30 órakor kezdődik a torjai iskolások műsora és az éltanulók díjazása, fél öttől barátságos minifoci-mérkőzésre kerül sor a sportcsarnokban. Este nyolctól Kincses Tündéé a színpad, aki után Kaly Roland szórakoztatja a közönséget, a rendezvény 22 órakor tűzijátékkal ér véget.

Bélafalván a falunap kilenctől ünnepi szentmisével kezdődik, 10 órától minifoci-bajnokság lesz, délben favágó versenyt tartanak. Délután kettőtől a Tuzson János-iskola tanulóié és óvódásaié a színpad, fél háromtól a Szép Emlékek Nyugdíjasklub műsora látható, amit a Tisztás Néptáncegyüttes produkciója követ. Fél négytől sorban lép színpadra a Felső-háromszéki Ifjúsági Fúvószenekar, a Bod Péter Tanítóképző zenekara és a Nagy Mózes Elméleti Líceum zenekara. Este háromnegyed héttől a Cairo zenekar, utána a Vándor zenekar lép színpadra, 21.30-kor pedig tűzijáték lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 869
szavazógép
2023-09-07: Közélet - Bartos Lóránt:

Főgimnáziummá alakul a Nagy Mózes-iskola (Kézdivásárhely)

Az első elképzelés szerint elméleti líceumból azért alakult volna át főgimnáziummá a kantai Nagy Mózes-iskola, mert az decentralizációval, számos előnnyel járt volna. Az új tanügyi törvény azonban nem biztosítja ezeket, így az oktatási intézmény mindössze történelmi elégtételt vesz, amikor ismét magára ölti a 120 évvel ezelőtti főgimnázium nevet.
2023-09-07: Közélet - Miska Brigitta:

Örökbefogadásra ­buzdítanak (Szépmezői kutyamenhely)

A szépmezői kutyamenhelyet működtető Tega Rt. közölte, nincs már lehetősége újabb kutyák befogadására. Emiatt augusztus végén nyílt napot is tartottak az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület kezdeményezésére, az eredmény azonban messze elmaradt a várttól, mindössze két kutyakölyök talált gazdára. Szeptember 9-én, szombaton 10 és 15 óra között ismét nyílt napot rendeznek.