Szépmezői kutyamenhelyÖrökbefogadásra ­buzdítanak

2023. szeptember 7., csütörtök, Közélet

A szépmezői kutyamenhelyet működtető Tega Rt. közölte, nincs már lehetősége újabb kutyák befogadására. Emiatt augusztus végén nyílt napot is tartottak az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület kezdeményezésére, az eredmény azonban messze elmaradt a várttól, mindössze két kutyakölyök talált gazdára. Szeptember 9-én, szombaton 10 és 15 óra között ismét nyílt napot rendeznek.

  • Fotó: Miska Brigitta
    Fotó: Miska Brigitta

„Az a tapasztalatunk, hogy a civil szféra jelenléte segít az örökbefogadásoknál. Hogy utoljára ez éppen másképp történt, az nem jó hír, mert a menhely a megengedett kapacitás fölött működik. Úgy gondoljuk, hogy az altatásokat teljes mértékben el kell tolni, tényleg csak az utolsó utáni megoldás legyen az, ugyanakkor tavasszal is felszólítást kaptunk, hogy szabadítsunk fel helyeket. Nem jó, ha túlzsúfolt a menhely, a kutyáknak így is kevés tere van. A menhely nem kutyahotel, nem tud akkora területet nyújtani egy ebnek. Nem szeretnénk altatni, most is bízunk abban, hogy kerül gazda legalább 23 négylábúnak. Ez nem egy légből kapott szám, ennyivel van több kutya most Szépmezőn, mint ahánynak lennie szabadna, ezért tartunk szombaton újabb nyílt napot” – fogalmazott Máthé László, a szépmezői menhelyet működtető Tega Rt. igazgatója.

A közleményben kiemelték, a menhelyre kerülő kutyák mind mentettek: az utcáról befogják őket vagy a sepsiszentgyörgyi emberek szíve megesik az úton kószáló állatokon. A múlt hét során például egy husky került a menhelyre, de van több kölyök, kisebb és nagyobb testű kutya. A menhelyre fajtatiszta ebek ritkán kerülnek, viszont ebben az a jó hír, hogy a keverékek nem hordoznak az egyes fajtákra jellemző betegségeket, rendszerint hosszú ideig maradnak gazdáik társai. A szombati nyílt napra kilátogatók sétálhatnak, barátkozhatnak a kutyákkal, tájékozódhatnak arról, hogy a kiszemelt négylábú hogyan egyezik más háziállatokkal. Az örökbefogadást ivartalanítás és féregtelenítés előzi meg, valamint a kutyákat mikrochippel is ellátják, ezért rögtön nem lehet hazavinni, csak miután ezek a feltételek teljesültek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 828
szavazógép
2023-09-07: Közélet - Bartos Lóránt:

Falunap Torján és Bélafalván

A hétvégén két településen, Torján és Bélafalaván is falunapokat szerveznek. Az Aporok szülőfalujában háromnapos lesz a rendezvény, míg Bélafalván vasárnap várják szórakozásra a kis település lakóit és más érdeklődőket.
2023-09-07: Közélet - Bodor János:

Elkezdték a kovásznai wellnessközpont építését

A múlt hét végén tartott kovásznai városünnep megnyitóján Gyerő József polgármester ünnepélyesen bejelentette, hogy az építő elkezdte a wellnessközpont építését. Egy korábbi tanácsülésen májusi munkakezdésről beszéltek, a késés okáról a kivitelező építkezési vállalat vezetője nyilatkozott lapunknak.