Elkezdték a kovásznai wellnessközpont építését

2023. szeptember 7., csütörtök, Közélet

A múlt hét végén tartott kovásznai városünnep megnyitóján Gyerő József polgármester ünnepélyesen bejelentette, hogy az építő elkezdte a wellnessközpont építését. Egy korábbi tanácsülésen májusi munkakezdésről beszéltek, a késés okáról a kivitelező építkezési vállalat vezetője nyilatkozott lapunknak.

  • Az építkezés helyszíne. Fotó: Bodor János
    Az építkezés helyszíne. Fotó: Bodor János

A helyi tanács április végén tartott ülésén a kolozsvári Kész Construcții Románia Kft. fővállalkozó munkatársai bemutatták a Lőrincz Zsigmond Sípálya közvetlen szomszédságában építendő wellnessközpont terveit és a fürdőkomplexum építési engedélyének kibocsátása céljából elkészített műszaki dokumentációt. Ugyanakkor Gyerő József polgármester ismertette, hogy a beruházáshoz sikerült megszerezniük minden szükséges jóváhagyást, így március 30-án kiállították a létesítmény építési engedélyét. Már csak az Országos Beruházási Társaság (CNI) kezdési parancsára várt a kivitelező, hogy nekiláthasson a munkának. „Erre május folyamán elvileg sor kerülhet” – mondta akkor a városvezető.

Mivel többen érdeklődtek arról, hogy miért késett az építkezés elkezdése, megkerestük a munkálatok kivitelezésére kiírt versenytárgyalást megnyerő kolozsvári Kész Construcții Románia Kft. igazgatóját, Albu Istvánt, aki érdeklődésünkre elmondta: a munkálat kezdése több ok miatt csúszott. Nem feltétlen tudna hibást megnevezni, egyszerűen a közbeszerzés lebonyolítása nehézkes, főként, ha Design & Build koncepcióról van szó. „A D&B licitek erősen gyengén összerakott előtanulmányokra épülnek, ami oda vezet, hogy amikor a részletes tervezés elindul, rengeteg apró hiányosságra derül fény, amiket egyenként orvosolni kell” – mondta az igazgató. A kovásznai wellnessközpont esetében az alapkoncepciót meg kellett változtatni, mert a kivitelezési előtanulmányban lefektetett elképzelések műszakilag nem voltak megvalósíthatóak, cölöpözést kellett betervezni. Ezt először dokumentumokkal kellett alátámasztani, utána a műszaki tervezés jóváhagyása és a költségvetés elfogadása következett. Emellett az NZEB (Nearly Zero Energy Building) szabványnak megfelelően műszaki módosításokat kellett kérni vastagabb hőszigetelések, jobban szigetelő nyílászárók stb. alkalmazására, amelyek az előtanulmányban szintén nem szerepeltek, de a 2020 után tervezett épületeknél ezek beépítése kötelező. A műszaki dokumentáció kiegészítése, amit jóvá is kellett hagyni, a CNI-vel való levélváltás úgyszintén időbe telt. Az említett módosítások után indult a költségvetés fejezetenkénti véglegesítése a CNI-vel, ami eléggé elhúzódott és több belső jóváhagyást igényelt.

„Sajnos, ameddig kis költségvetésű előtanulmányok alapján bonyolítják le a Design & Build liciteket, addig ezek a problémák mindenhol fennállnak. Ami jó hír, hogy a CNI is pozitívan viszonyul a projekthez, és lehetőségei szerint segíti az ügy előrehaladását. Nemrég megjött a kezdési utasítás a CNI-től, ami azt jelenti: most már ketyeg a kivitelezési határidő, az események az építőtelepen végre feszített tempóban elkezdtek haladni. Megérkezett a cölöpöző gép, a cölöpözés folyamatban van” – mondta Albu István.

A tervek szerint a kétszintes létesítményben lesznek úszásra és hidromasszázsra alkalmas medencék felnőttek és gyermekek számára, szabadtéri medencék pihenő- és napozófelületekkel, valamint vízi csúszda, szauna, sókamra, mofetta, római fürdő, bár és kávézó, 110 férőhelyes vendéglő. A központ befogadóképessége 393 személy és 66 parkolóhellyel rendelkezik majd. A tervezésnél a legmodernebb zöldtechnológiát alkalmazták, az energiatakarékosság érdekében 30 centiméter vastag hőszigeteléssel burkolják a falakat, ugyanakkor az épület teljes tetőfelületére áramtermelő napelemeket telepítenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2023-09-07: Közélet - Miska Brigitta:

Örökbefogadásra ­buzdítanak (Szépmezői kutyamenhely)

A szépmezői kutyamenhelyet működtető Tega Rt. közölte, nincs már lehetősége újabb kutyák befogadására. Emiatt augusztus végén nyílt napot is tartottak az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület kezdeményezésére, az eredmény azonban messze elmaradt a várttól, mindössze két kutyakölyök talált gazdára. Szeptember 9-én, szombaton 10 és 15 óra között ismét nyílt napot rendeznek.
2023-09-07: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Jelentjük, itt vagyunk!

Szilárd törvényi és politikai keretek védik a romániai nemzeti kisebbségek jogait, ugyanakkor bizonytalan ezen kisebbségek anyanyelv-használati jogainak jövője – emeli ki az Európa Tanács kisebbségvédelmi szaktestületének Romániáról szóló országjelentése.