PulzArt-nyitány installációkkalA láthatatlan munka lenyomatai

2023. szeptember 15., péntek, Közélet

Kiteregetett lepedők az Erzsébet parkban, sokasodó vonalkákkal, más grafikai elemekkel – a hófehér rongydarabokon sűrűsödnek a bejegyzések, ugyanis a Láthatatlan munka című installáció alkotói arra kérik az érdeklődőket, vonásaikkal jelezzék, naponta hány órát töltenek szükséges, de nehezen észrevehető munkával – és eme ismertetővel tegnap délután Sepsiszentgyörgyön megkezdődött a 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál.

  • A pulzArt kortárs művészeti fesztivál nyitó rendezvénye, a Láthatatlan munka című installáció bemutatása.  Albert Levente felvétele
    A pulzArt kortárs művészeti fesztivál nyitó rendezvénye, a Láthatatlan munka című installáció bemutatása. Albert Levente felvétele

A kk_kollektív (Horváth Mihály, Kali Ágnes, Kusztos Anna és Kusztos Júlia) alkotásáról Kispál Ágnes Evelin beszélt, mondván: a Láthatatlan munka „közösségi együttműködésen alapuló mű, mely a járókelők és a témájában érdekeltek együttműködése nélkül nem teljesedne ki”. A kezdeményezők az otthoni, láthatatlan munkával töltött órák számára kíváncsiak, a vállalkozó szellemű nézők már szerdán elkezdték összerajzolni a kiteregetett lepedőket, és ez a folyamat szombatig tart. A közös alkotás eredménye szombaton 11 órakor teljesedik ki, ekkor az összerajzolt lepedők közös kimosására hívják a vállalkozó szelleműeket az alkotók, remélve, hangsúlyozta Kispál Ágnes Evelin, „hogy a láthatatlan munkát láthatóvá teszi az ily módon formálódó közösség”.

Bemutatta továbbá a parkban látható másik két installációt, Marina Melenti és Rizmayer Péter műveit. Ezután a szomszédos, főtéri Art Gallery épületében a Baz/Art, vagyis az első alkalommal megszervezett kortárs képzőművészeti vásárt tekinthették meg, a tárlat kurátorai Baász Orsolya, Daczó Enikő és Szabó Lehel. Megnyitóbeszédében Kányádi Iréne megjegyezte: „az »art market« típusú tárlattal lehetőségünk nyílik rápillantani a helybeli képzőművészek munkáira, erre szükség is van ebben a városban, hiszen a közönséget be kell vonni a művészeti életbe, annak tudatában, hogy a képzőművészeti alkotások nem csak megtekinthetőek, hanem megvásárolhatóak is”. Mint fogalmazott, ezek olyan munkák, amelyek nem csak dekoratív részei lehetnek otthonunknak, hanem annál többet jelentenek, azokkal egy kreatív energiát vihetünk be lakásunkba. Szólt Daczó Enikő installációjáról is, amelynek kinti és benti csövei „összekötik a két életteret”, a galéria terét a külvilággal, kapcsolatot próbálva teremteni a képzőművészek és a „nem képzőművészek” között. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1311
szavazógép
2023-09-15: Közélet - :

Színház és nevelés képzés

Tizedik alkalommal indít színház és nevelés képzést az Osonó Színházműhely és a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola.
2023-09-15: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Nem kell az ingyenpénz

Inkább kölcsönből építene vagy korszerűsítene kórházakat és iskolákat a kormány, mint vissza nem térítendő támogatásokból – lényegében ezt jelentette be Marcel Ciolacu. A kormányfő szerint nem vesztettünk egy banit sem, sőt, vannak más források is, például az EU modernizációs alapja, amelyből Románia alig hívott le valamit.