Sajtópályázat a jácint népszerűsítésére

2009. január 21., szerda, Magazin

A jácintot már kétezer év óta csodálják az emberek illatáért, szépségéért. A fehér, kék, lila, rózsaszín gyönyörűség kultusza egyes országokban a tulipánéval vetekszik. A Holland Virágiroda sajtópályázatot írt ki a sokoldalú jácint népszerűsítésére.

A Jácint görög eredetű név. A mitológia szerint a gyönyörű Hüakinthosz Apollón kedvese volt, aki azonban diszkoszával véletlenül eltalálta, és megölte őt. Hüakinthosz véréből fakadt a jácint virága, bíborszínű, mintha a vér festette volna meg, szirmain pedig az ai, ai-betűk rajzolódtak ki: a szépséges ifjú utolsó jajkiáltása. Apollón halott kedveséről nevezte el a virágot, így a jácint a béke és a hatalom szimbóluma is — emlékeztet a virág eredetére a Holland Virágiroda. Európába az oszmán birodalom közvetítésével került ez a kora középkor óta ismert és kedvelt növény, amelyet sokáig barokk divatvirágnak ismertek, és amely a gazdag nemesi s polgári házak kedvence volt — olvasható az egyik esküvői témákkal foglalkozó honlapon. A virág egyre népszerűbb, mind ajándékként, mind szobai díszként. A Holland Virágiroda magyarországi képviselete, a Press Inform Public Relations Kft. országos sajtópályázatot írt ki Vidd haza a tavaszt! címmel, hogy bemutassa e cserepes virág sokoldalú felhasználási lehetőségét.

A jácint illata erős, és maga a virág mérgező: torták vagy más étel, élelmiszer díszítésére egyáltalán nem szabad használni, mert hasmenést, hányást, keringési és légzési zavart okozhatnak egyes részei. A jácint a legtöbb esetben tipikusan hajtatott növény. Létezik speciális jácinthajtató üveg is. A lényeg, hogy az üvegben lévő víz szintje ne érje el a hagymát. A rothadás teljesen kizárható, ha faszénporral szórják be a hagyma alját — tanácsolják a kertészek. A jácintot ezután óvatosan le kell fedni. A fedést csak akkor kell levenni, ha a bimbó már színesedik. Ha elvirágzott, akkor a hagymáját ki kell tenni a kertbe, rajta hagyva a zöldjét. Meg kell várni, míg az magától elfonnyad. Ezután fel kell szedni a hagymákat a földből, és megtisztítva levegős, szellős helyre rakni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-21: Magazin - x:

Szomorú hétfő

Minden idők legszomorkásabb napjának kiáltották ki e hét hétfőjét brit kedélyszakértők. Tavaly január 21-ét mondták borúrekordnak a depresszió specialistái, azaz ugyancsak január utolsó előtti hétfőjét. Az idei azonban még komorabb a gazdasági válság miatt.
2009-01-21: Magazin - x:

Befecskendezhető robot agyműtéthez

A fantasztikus utazás című film szereplői a páciens testében
Ausztrál tudósok 250 nanométer átmérőjű ― azaz két-három hajszál vastagságú ― nanorobotot dolgoztak ki, amely elvileg képes agyi műtétet végrehajtani, miként az az 1966-ban forgatott Fantasztikus utazás című filmben történt.