Befecskendezhető robot agyműtéthez

2009. január 21., szerda, Magazin

A fantasztikus utazás című film szereplői a páciens testében

Ausztrál tudósok 250 nanométer átmérőjű ― azaz két-három hajszál vastagságú ― nanorobotot dolgoztak ki, amely elvileg képes agyi műtétet végrehajtani, miként az az 1966-ban forgatott Fantasztikus utazás című filmben történt.

,,Olyasmit kerestünk, ami elhelyezhető az emberi erekben, főképp ott, ahol a hagyományos technológiák nem használhatók" ― mondta James Friend, az ausztráliai Clayton városbeli Monash Egyetem nanofizikai laboratóriumának munkatársa, a Journal of Micromechanics and Microengeneering szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. A vállalkozás nehézsége a parányi robot esetében egy olyan motor kifejlesztése volt, amely képes az erekben a vérárammal szemben haladni. A robot motorját Proteusnak nevezték el arról a filmbeli miniatűr tengeralattjáróról, amelynek fedélzetén orvosokat és asszisztensüket ― akit Raquel Welch játszott ― mikroszkopikus méretűvé kicsinyítik, hogy behatolhassanak egy, a Szovjetunióból kiszivárgott ügynök lábába, és megmentsék az életét az agyában lévő vérrög eltávolításával.

Az ausztrál tudósok által kifejlesztett nanorobotot nem a lábba lehet beinjekciózni, mert az út az agyig túl hosszú lenne, hanem talán a nyakba ― monda Friend. Nehéz az úszás az emberi test nagyereiben, mivel ott nagyon gyors az áramlás ― tette hozzá a nanofizikus, aki szerint a vér a szív közelében egy méter/másodperces sebességgel áramlik. Az agy közelében viszont sokkal lassúbb a véráram. Hogyan lehetnek az orvosok bizonyosak abban, hogy a miniatűr eszköz nem reked bent valahol a szervezetben, és el lehet onnan távolítani? Ez lesz a készülék döntő tesztje ― ismerte el James Friend. ,,Az első változatokat, amelyeket idén fogunk tesztelni, katéter végére helyezzük majd. Ha a motor leáll, a katéterrel visszahúzzuk" ― magyarázta a Proteus motor társtervezője, hozzátéve, a katéterek legnagyobb hibája, hogy túl merevek az erekben való könnyed irányításhoz.

A kutatók rövidesen kipróbálják a távvezérlésű miniberendezést, amely két-három Watt teljesítményű hullámok segítségével irányítható. Ekkora a mobiltelefonok teljesítménye is. A robotot az első időben megfigyelésre használják majd, mert ez a legegyszerűbb. Utána bonyolultabb műveleteket, így a vágást is kipróbálják vele ― mondta James Friend. Elképzelhető, hogy az agyban megfelelő helyen elhelyezett nanorobot képes lesz olvasni valakinek a gondolataiban, vagy azokat távolról manipulálni, például a titkosszolgálatok számára. ,,Azt hiszem, ez lehetséges, de ez engem nem érdekel" ― tette hozzá a tudós.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-21: Magazin - x:

Sajtópályázat a jácint népszerűsítésére

A jácintot már kétezer év óta csodálják az emberek illatáért, szépségéért. A fehér, kék, lila, rózsaszín gyönyörűség kultusza egyes országokban a tulipánéval vetekszik. A Holland Virágiroda sajtópályázatot írt ki a sokoldalú jácint népszerűsítésére.
2009-01-21: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A vállalkozói környezet megítélése (Felmérés a kamaránál) — Ferencz Csaba

Sajtótájékoztató a kamaránál — pillantás a megye gazdaságára
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara múlt év októberében juttatta el tagjaihoz azt az ívet, amellyel fel kívánta mérni a cégek (menedzserek) és a közintézmények viszonyát, vagyis a vállalkozói környezet egyik fontos szeletének a megítélését. Bár meglehetősen kevés vállalkozó vette a fáradságot, hogy válaszoljon a kérdőívre (összesen tizenegy), a kamara szakemberei előzetes értékelést készítettek, mely képet ad a menedzserek véleményéről.