Csavargyári kisrészvényesekA bíróságokon kezdenek javukra dönteni - Iochom István

2009. január 27., kedd, Közélet

Az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért a múlt hét második felében Kézdivásárhelyen a Vigadóban tartotta idei első közgyűlését, melyen a megyénkbeli 4454 kisrészvényesből csupán harminc, zömében nyugdíjas volt jelen. Az egyesületnek jelenleg kétszáz fizető tagja van. Ráduly-Baka Lajos, az igazgatótanács elnöke a peres eljárások helyzetéről és újabb keresetek indításáról tartott beszámolót.

Elmondta: az eltelt időszakban hatalmas bírósági támadásokat kellett visszaverni, és az Erdély Ede-féle bűnszövetség minden erőfeszítése ellenére az egyesület perei jó irányban haladnak. Szeptemberben negyvenhat, októberben negyvenkét, novemberben harminchat tárgyalásra került sor Románia különböző városaiban. A fellebbviteli határozat Erdély Edét, Ambrus Attilát, Márton Albertet, Hajdu Antalt és Pal Traiant 2 579 305 lej kártérítés és 2427 lej perköltség kifizetésére kötelezte. Az alperesek fellebbezését Craiován fogják letárgyalni, de ha az egyesület javára is döntenek, ezt a nagy összeget nem lehet tőlük felhajtani. Azt is elmondta, hogy sikerült megsemmisíttetni a kézdivásárhelyi bíróságon az egyesület ellen hozott öt határozatot, a brassói táblabíróságon és a többi bíróságon, törvényszéken is megtört a jég, kezdenek tisztességes döntéseket hozni, az egyesület javára dönteni. Időközben nyugdíjba vonult, majd elhunyt Erdély Ede egyik fő támogatója, a Brassó megyei ügyészség főügyésze.

Ráduly-Baka Lajos azt is elmondta, hogy Erdély egyezkedni akart vele, pár héttel ezelőtt egyik ügyvédjét küldte el egyezséget kötni. Az egyesület igazgatótanácsának elnöke úgy látta, hogy tőrbe akarták csalni, egy táska pénz átvételekor akarták tetten érni, de ez meghiúsult. Folyamatban a Máthé-Péter József végrehajtó elleni per is, mivel 2007. szeptember 18-án Erdély Edének az ő segítségével sikerült ismét rátennie a kezét a csavargyárra — mondotta. Arról is beszámolt, hogy a nyár folyamán Erdély Ede felkereste Rácz Károly polgármestert, és ajánlatot tett neki az ingatlan megvásárlására, négyzetméterenként 100—110 eurót kérve a kilenc hektárért, de az ingatlant amúgy sem lehetne eladni-megvenni, mert bírósági zárlat alatt áll. Ráduly-Baka a volt fás vállalattal kapcsolatosan is kifejtette álláspontját: ha a Brafor Rt. 8,5 hektáros területét 2004-ben a céhes város akkori vezetői egy euró/négyzetméter alatti áron megvásárolhatták volna a foksányi felszámolótól, most nem kellene az új városvezetésnek 18 eurót fizetnie négyzetméteréért.

Az igazgatótanács elnöke arra kérte a kisrészvényeseket, a volt csavargyári alkalmazottakat, hogy járuljanak hozzá a tőkeújraképzéshez, mivel a hatalmas vagyon megmentéséhez nagy szükség van a további anyagi támogatásra, s ebben az évben újabb rendkívül fontos kereseteket szándékoznak benyújtani. Azt is kifejtette, hogy erre az anyagi erőfeszítésre már csak addig van szükség, amíg a caracali ítélet végrehajtását beindítják, mert abból már fedezni tudják a további költségeket. Mint kiemelte, csak azok lehetnek a csavargyár részvényesei, akik hozzájárulnak a tőkeújraképzéshez. Ráduly-Baka abban is bizakodik, hogy pár hónapon belül sikerül ismét visszaállítani a zárlatot az egyesület javára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-01-27: Közélet - x:

Az ipari park sorsa (Sepsiszentgyörgy) - Váry O. Péter

A Szépmezőn tervezett ipari park iránt érdeklődött az Ikea, gyárépítési szándékát azonban egyelőre vissza kellett utasítania a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak.
2009-01-27: Közélet - x:

Továbbképzési lehetőség Dániában - Iochom István

A kézdivásárhelyi Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskolában hat kilencedik osztály működik, három líceumi és három szaklíceumi. Az utóbbi közélelmezési, autószerelő és mezőgépész osztályokkal.