Továbbképzési lehetőség Dániában - Iochom István

2009. január 27., kedd, Közélet

A kézdivásárhelyi Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskolában hat kilencedik osztály működik, három líceumi és három szaklíceumi. Az utóbbi közélelmezési, autószerelő és mezőgépész osztályokkal.

A 2009/2010-es tanévben változik a helyzet, már csak két líceumi — a román tagozaton könyvelési, a magyar tagozaton pedig állat-egészségügyi —, valamint négy szakiskolai osztály lesz közélelmezés, autószerelő, mezőgépész és agroturisztikai-gazdasági munkás profillal.

Dezső Vencel iskolaigazgató elmondása szerint azért választották a mezőgépész és agroturisztikai-gazdasági munkás szakot, mert Dániával nagyon jó kapcsolatuk alakult ki — az igazgató 2002-ben volt tíznapos dániai tanulmányúton —, jelenleg is öt volt aporos diák dolgozik ott. Az évek során tizenkét fiatal ismerkedhetett meg a korszerű dán mezőgazdálkodással. Most lehetőség adódik arra, hogy szakiskolás tanulót vagy érettségizett diákot küldjenek Dá­niába. A jelentkezőknek két feltételnek kell eleget tenniük: az egyik a mezőgazdasági végzettség, illetve a mezőgazdasági profilú osztályba való beiratkozás, a másik pedig az angol nyelv alapfokú ismerete.

A jelentkezők két évet tölthetnek Dániában, amit újabb két évvel meg lehet hosszabbítani. A kezdő fizetés a hét hónapos elméleti oktatás idején havi 1100 euró, ami később akár 1500 euróig is felmehet. Egyelőre ősztől tizenöt diákot kérnek. A kétéves képzés után a diákok az Európai Unióban is elismert mezőgazdasági technikusi zöld oklevelet kapnak. Dezső Vencel azok számára lát a dániai továbbképzésben nagy lehetőséget, akik hazatérésük után mezőgazdasággal vagy falusi turizmussal szándékoznak foglalkozni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-01-27: Közélet - x:

A bíróságokon kezdenek javukra dönteni (Csavargyári kisrészvényesek) - Iochom István

Az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért a múlt hét második felében Kézdivásárhelyen a Vigadóban tartotta idei első közgyűlését, melyen a megyénkbeli 4454 kisrészvényesből csupán harminc, zömében nyugdíjas volt jelen. Az egyesületnek jelenleg kétszáz fizető tagja van. Ráduly-Baka Lajos, az igazgatótanács elnöke a peres eljárások helyzetéről és újabb keresetek indításáról tartott beszámolót.
2009-01-27: Közélet - x:

Kolozsvári polgármester-választás

A Magyar Polgári Párt (MPP) saját jelöltet állít a polgármester-választásokon, aki a kolozsvári magyarok érdekeit képviseli, miután az RMDSZ úgy döntött, hogy nem indít jelöltet a február 15-i időszakos választásokon.