Kolozsvári polgármester-választás

2009. január 27., kedd, Közélet

A Magyar Polgári Párt (MPP) saját jelöltet állít a polgármester-választásokon, aki a kolozsvári magyarok érdekeit képviseli, miután az RMDSZ úgy döntött, hogy nem indít jelöltet a február 15-i időszakos választásokon.

Az MPP kolozsvári szervezete vasárnap este megbízta Gergely Balázs elnököt, hogy jelöltesse magát a polgármesteri tisztségre. ,,Képviselni fogom a kolozsvári magyarok érdekeit, tekintve, hogy az RMDSZ beleesett a D-LP csapdájába. Nem juthatunk ilyen nagy mértékben a D-LP befolyása alá, a D-LP nem adhat ultimátumot a magyaroknak" — mondta Gergely Balázs, aki hétfőn nyújtja be jelöltetését a Városi Választá­si Irodához. László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök szerint az MPP döntése csak az illető pártra tartozik, ugyanakkor semmi mást nem akarnak, csak előtérbe kerülni. László Attila megerősítette, hogy az RMDSZ nem indít jelöltet, ugyanakkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta a D-LP-vel folytatott tárgyalásokat annak érdekében, hogy a szövetség tagjai megmaradjanak a helyi közigazgatásban betöltött vezető tisztségükben, és ezért cseré­be az RMDSZ ne állítson saját jelöltet. A D-LP Kolozs megyei szervezetének magát megnevezni nem kívánó illetékese szerint László Attila korábban találkozott Emil Boc D-LP-elnökkel a polgármesteri hivatalban. A meg-beszélé­sen megállapodtak, hogy az RMDSZ nem állít saját jelöltet. Az idézett források azt mondták, a D-LP Kolozs megyei szervezete nem nyújtott semmi garanciát, de attól függően, hogy az RMDSZ hogyan dönt a polgármesteri választások ügyében, átértékelik a szövetség tagjainak tisztségben tartását. Eddig kilenc szervezet és személy jelentette be, hogy harcba száll a kolozsvári polgármesterségért. Az új polgármester megválasztására kiírt időszakos választások kampánya január 31-én kezdődik Kolozsváron, és február 14-én 7 órakor ér véget. A választásra február 15-én, vasárnap 7 és 21 óra között kerül sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-01-27: Közélet - x:

Továbbképzési lehetőség Dániában - Iochom István

A kézdivásárhelyi Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskolában hat kilencedik osztály működik, három líceumi és három szaklíceumi. Az utóbbi közélelmezési, autószerelő és mezőgépész osztályokkal.
2009-01-27: Közélet - x:

Sikeres petíció

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, illetve több civil szervezet beadványára reagálva a Maros megyei tanfelügyelőség változtatott a beiskolázási tervén.