Német adócsalási botrányFelfüggesztett börtönre ítélték a legfőbb vádlottat

2009. január 27., kedd, Világfigyelő

Mindössze két év próbaidőre felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélték tegnap az egy évvel ezelőtt kirobbant német adócsalási botrány legfőbb vádlottját. A bochumi tartományi bíróság már a második tárgyalási napon a felfüggesztett börtön mellett kereken egymillió eurós pénzbüntetést szabott ki Klaus Zumwinkelre, a német posta volt elnökére.

A bíróság 970 000 eurós adócsalással vádolta Zumwinkelt, aki a botrány kirobbanása nyomán kényszerült lemondásra a posta élén betöltött vezető tisztségéről. A posta volt elnöke a vád szerint 2002 és 2006 között az adószabályok megkerülésével több száz millió eurót helyezett el, illetve kamatoztatott különböző liechtensteini alapítványi számlákon.

A rendkívül enyhe ítélet sokak szerint előzetes bírósági alku eredményeként jött létre. A volt vezető menedzser esetében enyhítő körülményként ismerték el azt, hogy már a múlt heti első tárgyalási napon beismerte és megbánta az általa elkövetett adócsalást. Az adócsalás egyébként összességében nagyobb volt az említett csaknem egymilliónál, de a 2002 előtt elkövetett csalás az érvényben lévő jogszabályok szerint elévült. Enyhítő körülményként ismerték el azt is, hogy a volt postai elnök az összeget kamatostul megfizette az államkasszának, továbbá, hogy kezdettől fogva együttműködött a hatóságokkal.

Klaus Zumwinkel minden idők legnagyobb német adócsalási botrányának első, s egyben legfőbb áldozata volt, a máig is kibogozatlan ügyben azonban hatósági információk szerint mintegy ezren — s nem csupán németek — érintettek. A német hatóságok több száz ügyben indítottak nyomozást.

A sorozatos adócsalások leleplezésében döntő szerepet játszott egy korábbi — munkáltatóira megorrolt — liechtensteini banki alkalmazott, aki tetemes anyagi ,,ellenszolgáltatás" fejé­ben banki dokumentumokat, továbbá a csalásban érintettek nevét tartalmazó CD-t adott át a német hírszerzésnek (BND). A történtek akkoriban rendkí­vül megrázták az országot, Liechtenstein és Németország között pedig kisebb diplomáciai válsághoz vezettek.

Tavaly januárban a BND aktív közreműködésével Klaus Zumwinkel volt az első leleplezett, aki nem sokkal később — Angela Merkel kancellár közvetett nyomására is — lemondott a német posta élén betöltött elnöki tisztségéről. Zumwinkel leleplezését azután szerte az országban hatósági razziák követték.

A bochumi bírósági épület előtt tegnap több mint ezren tüntettek a rendkívül enyhének tartott ítélet ellen. A tüntetők transzparensein egyebek között az állt, hogy miközben ,,a kicsiket felakasztják, a nagyokat futni hagyják".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-01-27: Közélet - x:

Hozzunk létre városi földalapot! (Örvénylő telekügyek) - B. Kovács András

Kolcza-tag — felhajtott árak
A sorozat pár tanulságát összegeznők az alábbiakban. Az érdeklődés mindenekelőtt a telekáraknak szól, a városlakók többsége ugyanis nem titkolja: kertes családi házra vágyik.
2009-01-27: Világfigyelő - x:

Obama túl jóképű

Barack Obama új amerikai elnök túl jóképű ahhoz, hogy inspirálja a karikaturistákat, nem úgy, mint elődje, George Bush, aki számos csípős élcnek szolgáltatott tápot.