Tízszer több a bőrrákos betegÁtfogó lakossági szűrés Sepsiszentgyörgyön - Fekete Réka

2009. január 29., csütörtök, Család

Nemzetközi kutatások szerint az utóbbi évtizedben tízszeres a növekedés a bőrrák előfordulásában, ennek legagresszívebb formája, a melanoma is kétszer több. Százezer lakosból tíz esetben alakulhat ki a bőrön a rosszindulatú festékes anyajegy.

Háromszéken tavaly az újonnan jegyzett rákos megbetegedésekből (ötszázhetvenhárom) huszonnégy volt bőrrák, ebből tizenhat gyógyíthatatlan áttéttel. A betegség korai felismerése érdekében a sepsiszentgyörgyi Együtt az Egészségedért Egyesület február 1-jétől két hónapig tartó ingyenes szűrést hirdetett meg.

A bőr jóindulatú daganatai a hámszövetből, kötőszövetből, a bőr ereiből és a zsírszövetből alakulnak ki, lassan vagy egyáltalán nem növekednek, elsősorban esztétikai szempontból okoznak gondot. A szemölcsök, a puha tapintású fibrómák és a különböző színű és méretű anyajegyek kezelése égetéssel, fagyasztással vagy lézerrel történik, a szakirodalom szerint házi kezelésük (ecsetelés, kenőcsök használata) nem javallott.

A bőrrákot a basalsejtes és a laphámsejtes elváltozások, valamint a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása okozza, de míg előbbi kettő jó eséllyel gyógyítható, a melanoma csak akkor, ha korán felismerik, és nem képez áttéteket. Ez az agresszív, gyorsan terjedő és egyre gyakoribb bőrdaganat korán képez áttéteket a belső szervekbe, késői felismerés esetén az elhalálozás ötvenszázalékos.

Dr. Sorin Coteţ brassói bőrgyógyász, a sepsiszentgyörgyi Együtt az Egészségedért Egyesület szakorvosa, aki dr. Alexandru Oanţă, szintén brassói egyetemi tanárral együtt végzi a vizsgálatokat, a lakossági szűrés ismertetése alkalmával lapunknak elmondta, minden olyan férfi és nő, gyermek és felnőtt, akinek családjában volt melanomás eset, számíthat a betegség öröklésére, de ennek hiányában is gyakori a rosszindulatú bőrdaganat, amire mindazok gyanakodhatnak — és azonnal orvoshoz kell fordulniuk —, akik azt észlelik, hogy egy anyajegy, illetve bármilyen növedék a bőrön időben színt, méretet, alakot vált, vérzik, viszket. A szakorvos a kockázati tényezők közé sorolja a fokozott ultraibolya sugárzást (túlzott napozás), a fehér bőr, kék szem, szőke haj együttes előfordulását, a bőr többszöri sérülését, az anyajegyek nagy számát, immunrendszeri zavarokat, valamint a már említett öröklést.

Ha kialakul a rosszindulatú daganat, ennek korai felismerése esetén a sebészi eltávolítás és kiegészítő terápiák a teljes gyógyuláshoz vezethetnek, míg áttétek esetén kemoterápiát és immunterápiát végeznek, nyirokcsomó-, csont-, lágyrész- és agyi áttéteknél a sugárterápia is szóba jöhet.

A február 1-jén induló ingyenes sepsiszentgyörgyi bőrrákszűrést nagyítólencsés szerkezetű dermatoszkóppal végzik, a vizsgálat néhány percig tart, fájdalommentes. Előjegyzést a 0267 352 266-os, illetve a 0724 573 354-es telefonon lehet kérni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-29: Család - x:

Egy fecske - Jártó Kocsis Edit

Jaj, te olyan naiv vagy! — hallom nemegyszer már a gyerekek szájából is az elnézően vagy türelmetlenül, de felnőttes dorgálást. A levegőben lóg a vélemény ki nem mondott része: maradi vagy, manapság a dörzsöltség az elismert, az igazán menő.
2009-01-29: Család - x:

Egyensúlyban az egészséggel (Szépségpraktikák) - Jánosi Annamária

Mindennek az egyensúly a lényege. Az összes egyensúly közül, amit az emberi test igyekszik fenntartani, a legdöntőbb a sav-bázis- (lúg) egyensúly. Az emberi test akkor válik sebezhetővé a kórokozók által, amikor elsavasodott.