Az író élő öröksége - Bogdán László

2009. január 29., csütörtök, Kultúra
Az idei Benedek Elek Emlékév jó alkalmat teremt az író terjedelmes és szerteágazó életművének áttekintéséhez. S tanulságainak felelevenítéséhez.

Itt különösen Benedek hatalmas közírói életművére gondolunk elsősorban, mert művének talán leginkább elfelejtett részlete ez. Tudatosítanunk kell, hogy sokak szerint, némi lekezelő hangsúllyal, csak a ,,kék szemű mesemondónak" nevezett Benedek a századforduló és a múlt század tízes-húszas éveinek egyik harcos, talán csak Ady Endréhez mérhető publicistája volt, visszatérő nagy témái — a Székelyföld elkerülhetetlen iparosítása, az Amerika felé meginduló, megállíthatatlannak tűnő kivándorlás vagy a néptanítók sanyarú helyzete, a hárommillió koldus országának égbe kiáltó megosztottsága, mindent szétrohasztó ellentétei és a nemzeti nyomor — ma is elevenné és időszerűvé teszik a nagy és kisebb napi- és hetilapok kollekcióinak koporsóiba eltemetett cikkeit…

Benedek Elek, a lapszerkesztő és publicista számos műfajban dolgozott, több mint százhatvan könyvet adott ki, írt elbeszélést s regényt, történelmi tanulmányt, monográfiát, két hatalmas kötetben írta meg a magyar nemzet történetét, foglalkoztatta a magyar mese- és mondavilág, a magyar mitológia, életművének máig népszerű részét rengeteg kiadásban megjelentett mesegyűjteményei alkotják.

Most, megkezdve az emlékévre tervezett, félig elfelejtett írásainak újraközlését, Honszerző Árpád című könyvének A fehér ló című részletével arra akarunk figyelmeztetni, hogy — még egyszer hangsúlyozzuk —: mennyiségileg is hatalmas, szerteágazó életművének a magyar halhatatlanságba bevonuló, legszebb meséi mellett is számtalan figyelemre méltó vetülete van, számára a szolgálat és a nevelés olyan feladat volt, melyet emelt fővel, megalkuvás nélkül egész életében hűségesen vállalt…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-01-29: Család - x:

Esküvői vendégsereg (Az ember bolond természete)

Hirdetéssel toboroz magának koszorúslányt és esküvői vendégsereget egy ukrán menyasszony Nagy-Britanniában.
2009-01-29: Kultúra - x:

Benedek Elek: A fehér ló

(...) Árpád egyheti pihenő után végigvezette seregét a Duna—Tisza közén, megállapodott a Duna könyökénél, Etelvárosa mellett, a mai Óbuda táján családját, cselédjeit, népe egy részét elszállásolta a Csepel-szigeten — itt nem félthette hirtelen megtámadástól őket.