Mi, hol, mikor

2009. január 31., szombat, Mi, hol, mikor?
Képernyő

Negyvenöt éves a Delta, a Magyar Televízió legrégebbi, de folyamatosan megújuló ismeretterjesztő műsora. A tudományos híradó az idei évre is számos újdonsággal készül: február elején például játékos családi vetélkedőt indít, amelyre határon túli jelentkezőket is várnak. A vetélkedő részletei február elejétől a műsor honlapján olvashatók. A Delta születésnapi adását ma 10.40-től közvetíti az m1. A műsor vendége dr. Almár Iván csillagász-űrkutató.

(www.mtv.hu/delta)

Ady-emlékműsor

Szeretném, ha szeretnétek címmel új műsorát mutatja be Zorkóczy Zenóbia ma 17 órától az Árkosi Művelődési Központban. Zongorán kíséri Tatár Gergely. A rendezvényre 16.30-kor autóbusz indul Sepsiszentgyörgyről a színház elől.

Röviden

Balettelőadás. Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében vasárnap 17 órától a helyi Művészeti Népiskola tanítványainak balettelőadását láthatják az érdeklődők.

Helyesírási verseny. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége Implom József Helyesírási Versenye országos szakaszának záróünnepségét és díjazását ma délelőtt tartják a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnáziumban.

Téli lovastábor. A jövő héten keddtől vasárnapig lovastáborba várnak gyermekeket a Vargyasi-szorosba. Jelentkezni a 0743 987 405-ös és a 0367 408 560-as telefonon lehet.

Parkolási tilalom. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a gépkocsi-tulajdonosok figyelmét, hogy hétfőn és kedden a Józef Bem utcában nyesik a fákat, ezért kérik, hogy e napokon ne parkoljanak az utcában. Megérté­süket előre is köszönik.

Gombfociklub. A sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében működő Puskás Ferenc Gombfociklub ma 11 órától tartja januári találkozóját, amelyre új tagokat is elvárnak.

Áramszünet. Kézdivá­sárhelyen hétfőtől péntekig naponta 8―14 óráig az Állomás utcának az American Style vendéglő és a Szacsvai utca közti szakaszán, valamint a Nemere utcában, a 32-es és a 33-as udvartéren szünetel az áramszolgáltatás.

Kék fény

Botrány. Éjjel háromkor értesítették a sepsiszentgyörgyi csendőröket, hogy az irattár előtt három férfi verekszik. A csendőrök még ott találták a három ittas verekedőt, akiket nem tudtak igazoltatni, egyiküknél sem volt személyi igazolvány, ezért bekísérték, és megállapították kilétüket: I. Mihai (32) és H. Ioan (39) helybeliek, S. Valentin (40) pedig földvári (Brassó megye) lakos. Intézkedés közben H. Ioan agresszívvé vált, villámgyorsan anyaszült meztelenre vetkőzött, és mindenkit sértegetett. Iratcsomó készült hatóság elleni erőszak miatt. Egy hét alatt a csendőrség a megyében negyvenhat esetben volt kénytelen bírságolni, főként csendháborításért, az együttélési szabályok megszegéséért, erdészeti és kereskedelmi kihágásokért.

(Csendőrségi tájékoztató)

Házalókat kaptak el. Szerdán az uzoni rendőrök tetten érték G. Katalin (45) makfalvi, B. Károly (46) sóváradi (Maros megye), B. Károly (21) amarai (Ialomiţa megye) és G. János (26) korondi (Hargita megye) lakosokat, akik férfi- és női ruhával házaltak, amelyről nem volt semmiféle iratuk és engedélyük sem. Tizenöt pár cipőt koboztak el tőlük, és megbírságolták valamennyiüket.

Garázdaság. Szerda este fél hétkor riasztották a kézdivásárhelyi rendőröket, hogy az egyik bárban botrány tört ki, az ablakot is bezúzták. Nyomozók és helyszínelők vonultak ki, s hamarosan megkerült a fő gyanúsított is: a húszéves R. Edit. Eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Nicolae Iorga úti Concordia (telefon: 0267 315 607), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Sugás Áruház földszintjén levő HelpNet (0267 311 860), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől éjszaka az Ambrózia (0267 360 608), Kovásznán szombaton 8―13 óráig a Farmacom (0267 340 914) patika teljesít ügyeletet.

Fogászati ügyelet

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Városi minifoci-bajnokság

A sepsiszentgyörgyi városi minifoci-bajnokság A-osztályos csapatainak vezetőit várják a szervezők február 3-án, kedden 17 órakor a megyei sportigazgatóság gyűléstermébe. Napirenden szerepel többek között a bajnokság visszavágójának megkezdése. Elvárják azokat a játékvezetőket is, akik érdekeltek a minifoci-bíráskodásban.

A férfi kézilabda-vb helyosztói

Nem sikerült a magyaroknak legyőzniük a németeket, így aztán meg kell elégedniük a hatodik hellyel. A helyosztók eredményei: az 5. helyért: Németország—Magyarország 28—25 (16—13), a 7. helyért: Svédország—Szerbia 37—29 (20—16), a 9. helyért: Norvégia—Szlovákia 34—27 (18—14), a 11. helyért: Macedónia—Koreai Köztársaság 32—31 (14—14).

Australian Open

Az elődöntők eredményei: férfi egyes: Federer (svájci, 2.)—Roddick (amerikai, 7.) 6:2, 7:5, 7:5, női egyes: S. Williams (amerikai, 2.)—Gyementyjeva (orosz, 4.) 6:3, 6:4, Szafina (orosz, 3.)—Zvonareva (orosz, 7.) 6:3, 7:6 (7—4), női páros: S. Williams, V. Williams (amerikai, 10.)—Dellacqua, Schiavone (ausztrál, olasz 12.) 6:0, 6:2, Hantuchova, Szugijama (szlovák, japán 9.)—Dechy, Santangelo (francia, olasz) 6:4, 6:3, férfi páros: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)—Dlouhy, Paes (cseh, indiai, 4.) 6:3, 6:3, Bhupathi, Knowles (indiai, bahamai, 3.)—Kubot, Marach (lengyel, osztrák) 6:3, 6:1.

Kercsó-búcsú Zalaegerszegen

Zokogó szülők és gyerekek között tartotta meg utolsó edzését csütörtökön a gyergyószentmiklósi származású Kercsó Árpád a Zalai Titánok jégkorongcsapatánál. A kiváló szakember megelégelte a kilátástalan helyzetet, és távozik Zalaegerszegről. A mesteredző visszatér Székelyföldre, a jégcsarnokot pedig még két hónapig alapítvány működteti. ,,Végtelenül sajnáljuk, hogy így döntött, hiszen néhány év alatt nagyszerű csapatot épített fel Zalaegerszegen" — mondta az MTI-nek Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorongszövetség főtitkára.

Biros és Kozmann fair play díjas

Biros Péter és Kozmann György személyében két magyar élsportoló is nemzetközi elismerésben részesült sportszerűségéért. A több mint négy évtizede az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi szervezete védnökségével alapított fair play díj 2008-as kitüntetettjei közé Biros, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó azzal kerülhetett be, hogy műtétet is vállalt a csapat ötkarikás sikere érdekében, míg a kenus Kozmann társának, Kolonics Györgynek a halála után is igent mondott a pekingi szereplésre, s nyert végül bronzérmet új párjával, Kiss Tamással. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának beszámolója szerint a két magyar versenyző sportszerű cselekedetük elismeréseként egyformán oklevelet kapott. A díjakat Kamuti Jenő, a Nemzetköz Fair Play Bizottság magyar elnöke ünnepélyes keretek között nyújtotta át a testület isztambuli közgyűlése alkalmával.

A Wembleyben rendezik a 2011-es BL-döntőt

A londoni Wembley Stadionban rendezik a 2011-es Bajnokok Ligája-döntőt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtöki döntése nyomán. Az UEFA egyúttal azt is bejelentette, hogy a legrangosabb kupasorozat 2012-es fináléjának a müncheni Allianz Arena ad otthont. A Wembley ezzel már hatodik alkalommal lesz a legrangosabb európai kupasorozat fináléjának házigazdája, ami rekordnak számít, míg a Bayern München új stadionjában először kerül sor a döntőre. Az Allianz Arenában ugyan 2012-ben lesz először BL-döntő, ám a Bayern München korábbi otthonában háromszor is játszottak már a kupáról döntő összecsapást.

Összeállította: Áros Károly

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-01-30: Közélet - x:

Hiányzik egy kerekünk (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

Utazókhoz, gépkocsivezetőkhöz szólva mondom, aki azt akarja, hogy véle hozzák kapcsolatba a mondást, miszerint hiányzik egy kereke, az Kolozsvár—Nagyvárad felé menet éjszaka is térjen rá az Ákosfalva—Cserefalva—Nyárádkarácsony—Káposztásszentmiklós—Lukafalva—Lőrincfalva—Nyárádtő rövidítő útra.
2009-01-31: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájó szívvel tudatjuk a rokonokkal és ismerősökkel, hogy a drága, melegszívű feleség, édesanya, nagymama, anyós, testvér, rokon, jó szomszéd, a hilibi
SZABÓ ISTVÁNNÉ
GÁL JULIANNA
életének 75., házasságának 56. évben 2009. január 30-án hosszú, türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2009. február 1-jén 10.30 órakor lesz a családi háztól a hilibi temetőben.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
2213