Belső rendszabályzat

2009. január 31., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A félév utolsó két hetében, mondhatni, mindenki megbolondult: tanárok és diákok egyaránt. Észbe kapva a jegyek hiánya és esetenként az elmaradt félévi dolgozatok miatt, elfelejtették mindazt, amit év elején oly alaposan és sokszor elemeztek: az iskola rendszabályzatát.

Ilyesfajta dokumentuma minden tanintézménynek van, de az sem kizárt, hogy egyes iskolákban nem teszik nyilvánossá. A szabályzat tartalmazhat kizárólag az adott iskola vezetősége által megszabott szabályokat, de olyanokat is, melyek minden tanintézményre vonatkoznak. Így kerülnek be a kis könyvecskékbe olyan szabályok, amelyekről jó lenne tudni. Például a diák joga, hogy az általa írt dolgozatot a megírástól számított tíz tanítási napon belül kijavítva és értékelve megkapja. A határidő után kiosztott dolgozatokra kapott jegyről a diák eldöntheti, hogy bekerül-e a naplóba, kivéve, ha a csúszás a diák hiányzása miatt történt. Ugyanakkor a diák kötelessége megjelenni az órán, különben újabb problémákat szülhet a hiányzás.

De vajon miért lóg el a diák? Természetesen azért, mert nem tanult. Ellenben a diákok mondják, hogy csak harminc százalék a valószínűsége annak, hogy a következő órára felkészülnek a dolgozatra. És mi lesz a hiányzással, ha a diákok már közismert igazolási eljárásai nem válnak be? Ha egy diák hiányzik az óráról, az mindenképpen igazolatlan mulasztás? A legtöbb tanárnál igen, bár a törvények nem így írják elő: elsősorban csak és kizárólag az osztályfőnököknek van joguk pirossal karikázni. Másodsorban pedig egy hiányzás előbb kék, és csak akkor válhat pirossá, ha a diák nem igazolja azt a megszabott határidőig. Sokunk problémája a tornaórákon a tornafelszerelés hiánya miatt begyűjtött igazolatlan hiányzás is. Figyeljünk csak: tekintettel arra, hogy a diák — bár felszerelés nélkül — megjelenik a testnevelésóra helyszínén, a szabályzat 20. paragrafusa értelmében nem kaphat igazolatlan hiányzást.

Sorolhatnám tovább az elégedetlenségeinket, és mégsem teszem. Nem azért, mert tudom, hogy a jövő félévi jegyvadászatban ez káromra mehet egyes tantárgyakból, hanem azért, mert jelenleg megváltoztathatatlannak látom a helyzetet. Talán jobban járok, ha magamban örülök, hogy a naptáramon minden feladatot bekarikáztam. Ami pedig a belső rendszabályzatot illeti, érdemes lenne átolvasni.

Soós Réka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-31: Kovakő - diákmelléklet - x:

Kiszínezett igazság

A történet, amiről írok, már több évtizedes téma. A diák, tanár és szülő kapcsolatáról van szó. Félév vége, és a diákok többsége azon kapja magát, hogy a félévi tevékenysége nulla. A diákok néha becsapják a szülőket, elrejtve az ellenőrzőt, a tanárokat átverik hamis igazolásokkal. A szülők többsége a pedagógusokat hibáztatja gyerekeik kicsapongásai miatt. Ez a dolog viszont sokoldalú.
2009-01-31: Kovakő - diákmelléklet - x:

Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia Székelyudvarhelyen

A KÖDAK negyedik hétvégéje Szé­kelyudvarhelyen január 23-a és 25-e között zajlott le a MAKOSZ (Magyar Középiskolások Országos Szövetsége) szervezésében. A diákakadémia utolsó előtti hétvégéjének témája a diákjogok és az érdekképviselet volt.