Kicsi csibe feljegyzései

2009. január 31., szombat, Kovakő - diákmelléklet

,,Te nem vagy MÁS, te pont olyan vagy, mint a többi 1241 csibe, aki az eszemkába, továbbiakban olvasd SZMK-ba jár" — hangzott el nem is olyan régen az igazgató úr szájából, és mint minden „nagy" kakas mondanivalója, ezek a szavak is mély szimbolisztikát takarnak.

Rövid, ötperces beszé­dében részletesen kitért a „te nem vagy más" feltételeire. Értelmezhető ez akként, hogy az SZMK szalagon gyártja a kompromisszumkész, minden normát betartó, nulla reformszellemmel és százszázalékosan manipulálható, mások bábuinak használatos csibéket — és ez esetben örülök, hogy sikerült másnak lennem. Másik lehetséges értelmezés: az SZMK-ban a szigor és a fegyelem uralkodik. Ennek köszönhető, hogy a kis csibék csak és kizárólag tanulásra és tudásra kapnak jegyet, minden döntés igazságos és lehetőség szerint objektív, na meg csak minden második nap hömpölyög a cigarettafüst az első emeleti folyóson — bevallom, ez esetben is örülök, hogy sikerült másnak lennem. Az eszemká-kép nem lenne teljes, ha nem említem meg Tyúkanyót, aki két autó összekoccanásán förtelmes röhögő-kot-kodácsolásba kezd, mindezt az udvarból hallja, miközben megakadályozza csibék százait némi friss levegő elszívásában. Mindez nem zavar senkit, néhány csibét és szüleit kivéve, de tenni ők sem mernek, hisz a zsarolásnak sok formáját lehet ismertetni a szülőkkel, például önkényes száműzetés egy másik baromfiudvarba, csibeosztályok szenvedtetése és így tovább. Természetesen, ha a felháborodott csibeszülők kinyitják a csőrüket, a tyúkközvélemény elkezdi: kot-kot, na de mit képzel magáról, kedves szülő?... Ezzel letudják a csibét, a szüleit, pontosabban megbélyegzik őket, és a csibepedagógusok mindent megtesznek, hogy csibe ne felejtse el soha.

Néha a csibéket problémás csibének nevezik, és a megoldás már adott: kot-kot, kérem, értse meg, a csibével probléma van, szeretethiányos, nem foglalkoztak vele, kot-kot. (A szeretethiány a legkézenfekvőbb és leggyakoribb az SZMK-ban.) Nem vitatom, hogy a kakas- meg tyúkgárda döntései helyesek, bevallom, hogy az ő szemszögükből: kot-kot, felemelő érzés csibéken levezetni mindent, na, kit érdekel a kicsi csibe?

Rizi-Iván Szeréna

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-31: Kovakő - diákmelléklet - x:

Nullába hozni (egy kamasz szemével a gazdasági válságról)

AC/DC, miniszoknya, gazdasági válság. Internetes felmérések szerint ugyanis gazdasági válság esetén újra divat a miniszoknya, valamint több millióan hallgatnak AC/DC-t. Ezt bizonyítják a piackutatások is, miszerint néhány hónapja az üzletekben eladott lemezeik háromszor keresettebbek.
2009-01-31: Kovakő - diákmelléklet - x:

Hírkígyó

Rákóczi Mozgótábor
2009. június 27.—július 13.
A jelentkezéshez szükséges feltételek: önéletrajzszerű bemutatkozó levél — személyes érdeklődési körre is kitérve —, iskolaigazgatói, egyházi ajánlás, becsületbeli nyilatkozat arról, hogy korábban még nem vettél részt Magyarságismereti Mozgótáborban, 3—5 oldalas pályamunka az alábbi témák egyikében: