A baróti Fantom

2009. január 31., szombat, Kovakő - diákmelléklet

,,...a Fantom mindent meglát, meghall, értelmez, és mindenről véleményt alkot. Véleményét igyekszik úgy kifejezni, hogy azzal senki emberi méltóságát, szabadságát, jogait ne sértse meg. Célja létrehozni azt a keretet, ahol a diákok és tanárok mások jogainak tiszteletben tartásával az őket érintő kérdésekben szabadon véleményt nyilváníthatnak… A Fantom ráfigyel és odafigyel az eseményekre, nemcsak szemléli, hanem értelmezi is azokat, konkrét megoldásokkal is előállhat, és a rendelkezésre álló eszközökkel ezek megvalósítására fog törekedni, kommunikációs csatornát akar betölteni a diák-tanár kapcsolatrendszerben..." Februárban lesz nyolcadik éve, hogy ismerve a Fantom hivatását, próbáljuk azt betölteni.

A Baróti Szabó Dávid Iskola suliújsága, a Fantom eleinte csaknem havi rendszerességgel megjelent. Időközben változtak a szerkesztők, a diákok, és mindezzel változott a Fantom megjelenésének gyakorisága is, sajnos, negatív irányban. Néha elfogyott a lelkesedés, néha meg kevés szükségét éreztük az egésznek. Mint mondják: új év, új elhatározások. Mi is így indultunk, és elhatároztuk, hogy mindent megteszünk a Fantom rendszeresítése érdekében. Az idei év első számának megjelenése után már érezzük ennek szükségét. Ugyanis olyan dolgokkal találkozhatnak a diákok az újságban, ami őket is érdekli.

Elsőként mindig beszámolunk az iskolánk diáktanácsa által végzett tevékenységekről, és ezzel kapcsolatban a diákok is megszólalhatnak a Körkérdés rovatunkban. Természetesen, a tanárokat sem hagyjuk ki, nekik külön rovat van Tanáraink diákként címmel, ahol mindannyiunknak lehetőségünk van megismerni tanáraink diákéletét, hiszen ők is voltak valamikor diákok! Ezenkívül az olvasók értesülhetnek minden számban a diákság eredményeiről, a különféle versenyekről. Újabb zenei stílusokat, filmeket ismerhetnek meg, fejtörőket oldhatnak díjakért… Ebbe az újságba joga van minden diáknak vagy tanárnak cikket írni szabadon. Sok apró dolog van még az újságban, amit inkább nem sorolok fel.

Érdemesebbnek látom inkább kiemelni azt a csapatot, amely hónapról hónapra önszántából dolgozik azon, hogy megjelenhessen a Fantom. Hol kevesebb, hol nagyobb sikerrel, hol kedvvel, hol picit kedvetlenül, de odaállnak. Így próbáljuk kihozni magunkból a lehető legtöbbet. És tanáraink is segítenek ebben. Sokan meglátják ennek a fontosságát, és ha már kifutottunk az időből, adnak nekünk egy-két ötven percet az ő idejükből. Köszönjük! A nagy ritkán hallható, fülünknek nem épp kedves visszajelzéseket is megpróbáljuk hasznunkra fordítani, és tanulni belőle. Szükségünk van minden apró segítségre, ugyanis szerkesztőségünk csupán amatőr szinten működik, amatőr munkásokkal. Ezért újságunk mindig készen áll újabb és újabb stílusokat felvenni az új segítők által, akik biztosan nem bánják meg. Személyes tapasztalatból mondom ezt. Mert ezáltal csak segíteni tudtunk iskolánkon, mert mindig a valóságot írtuk, mert fel akartuk tárni iskolánk belső vitáit, a diákság gondjait. Reméljük, továbbra is sikerül!

Cséki Leóna Fantom-főszerkesztő

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-31: Kovakő - diákmelléklet - x:

Megújult a Rebuló

Újra működésbe lépett a Rebuló (református nebuló), azaz a sepsiszentgyörgyi Református Kollé­gium diáklapja, amely nevét a református szellemiségű iskolában tanuló diákokról kapta. Az első Rebuló 2004 táján látott napvilágot, amelyet néhány szorgalmas diák készített iskolatársaik szórakoztatása érdekében. Helyet kaptak benne a refis diákok irományai és még sok egyéb érdekesség, amely az olvasók szellemi gyarapodását szolgálta. Ezeket az újságokat a diákok otthon nyomtatták saját anyagi erőforrásaiknak megfelelően, ami ez esetben A4-es lapokra nyomott fehér-fekete újságot jelentett.
2009-01-31: Világfigyelő - x:

A szlovákiai magyarság sorskérdései

A szlovákiai magyarság időszerű helyzetének elemzésével, valamint a nemzetközösség problémái megoldásának lehetőségeivel foglalkozott a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Stratégiai Tanácsa csütörtökön szakmai konferencia keretében Pozsonyban ― adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál tegnap. A tanácskozásnak nem csak azért van nagy jelentősége, mert Szlovákia a választások évébe lépett, és ez megköveteli, hogy minél jobban megismerjük a bennünket körülvevő politikai és társadalmi légkört, hanem a konferencia hozadékaként olyan elemek kerülhetnek az MKP programjába, amelyek hosszú távra jövőképet adnak a szlovákiai magyarságnak ― jelentette ki a tanácskozáson Csáky Pál pártelnök.