Röviden — Mózes László

2009. január 31., szombat, Világfigyelő
Vitatott a dunaszerdahelyi ügy

Pozsony és Budapest továbbra is eltérő módon ítéli meg a szlovák rendőrök szurkolók elleni fellépését a tavaly novemberi dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen — jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap, miután Pozsonyban megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Stefan Harabínnal. A két miniszter a szlovákiai, illetve a magyarországi szélsőségesek elleni törvényes fellépés kiszélesítésének lehetőségeiről tájékoztatta egymást.

Elnökjelöltek Szlovákiában

Hét jelölt indul a szlovákiai elnökválasztáson — közölte tegnap a pozsonyi parlament elnöksége. A választás első fordulóját március 21-én, az esetleges második fordulót április 4-én tartják. A megméretés nagy esélyese Ivan Gasparovic jelenlegi köztársasági elnök, aki mögött a koalíció két meghatározó pártja, a Smer és a Szlovák Nemzeti Párt áll. A felmérések szerint a választók 55 százalékának támogatásával számolhat. Legnagyobb ellenfelének Iveta Radicová, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió jelöltje számít, aki élvezi a Magyar Koalíció Pártja és a Kereszténydemokrata Mozgalom támogatását is. A további öt jelölt — Dagmar Bollová (független), Zuzana Martináková (Szabad Fórum), Frantisek Miklosko (Szlovákia Konzervatív Demokratái), Milan Melník (Néppárt-HZDS) és Milan Sidor (kommunista) — esélyei a pozsonyi sajtó szerint elenyészőek.

Leváltották Illinois állam kormányzóját

Alkotmányos vádemelési eljárás keretében egyhangú döntéssel elmozdította hivatalából a korrupciós botrányba keveredett Rod Blagojevich kormányzót az amerikai Illinois állam szenátusa. Illinois történetében ez az első alkalom, hogy egy kormányzót ilyen eljárással leváltottak. A képviselőház január 9-én szavazta meg Blagojevich leváltását, és az alsóházi határozat alapján indult eljárás a szenátusban. A kormányzóról a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által lehallgatott telefonbeszélgetések alapján decemberben kiderült, hogy pénzért és egyéb előnyökért árulta Barack Obama elnök megüresedett szenátori helyét. Blagojevich mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

Újra együtt Moszkva és Havanna

Oroszország és Kuba ismét stratégiai partnerek — erősítette meg egy tegnap Moszkvában aláírt memorandumban Dmitrij Medvegyev orosz és Raúl Castro kubai államfő, aki egyhetes látogatást tesz Havanna régi szövetségesénél. Medvegyev a Kremlben kijelentette, hogy megteremtődtek a feltételek a kapcsolatok stratégiai szintre emeléséhez. Arra célzott, hogy a Szovjetunió összeomlásakor ideológiai okokból elhidegült a két ország viszonya, de mára felülemelkedtek a nézeteltéréseken, és Moszkva — más latin-amerikai országokkal együtt — Kubára is újra szövetségesként számít a nyugati féltekén.

Bocsánatkérő püspök

Bocsánatot kért a pápától Richard Williamson tradicionalista katolikus püspök az általa kavart viharért, amelyet a holokausztot tagadó kijelentéseivel okozott. Az interneten tegnap megjelent levelében Williamson közölte: őszintén bánja, hogy ,,szükségtelen gyötrelmeket és gondokat okozott a szentatyának". A püspök egy múlt heti televíziós interjúban azt állította: a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének. Szerinte a nácik nem hatmillió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb kétszáz-háromszázezret, de egyiküket sem gázkamrában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-01-31: Világfigyelő - x:

A Dunánál nincs válság

Jelentősen emelte a Duna Televízió elnökének havi fizetését a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának az MDF által támogatott balliberális koalíciója ― értesült a Magyar Nemzet.
2009-01-31: Közélet - x:

Román vezetés a megye élén? (Hétfőn dönt az RMDSZ a tiltakozás módjáról) — Farkas Réka

A kormánypártok nem gondolták végig a prefektuscsere következményeit — véli Albert Álmos, az RMDSZ területi elnöke, aki szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezte a kormány román prefektus kinevezéséről szóló döntését. Az RMDSZ megyei operatív tanácsa hétfőn reggel ül össze, és dönt a következő lépésekről. A hét végén Marosvásárhelyen az Ezüstfenyő-díjak átadásakor más megyék RMDSZ-es vezetőivel, a szövetség csúcsvezetésével is egyeztetnek, és a vélemények összegzése után alakítják ki a helyi álláspontot — fogalmazott Albert Álmos.