Hétfőn dönt az RMDSZ a tiltakozás módjárólRomán vezetés a megye élén? — Farkas Réka

2009. január 31., szombat, Közélet

A kormánypártok nem gondolták végig a prefektuscsere következményeit — véli Albert Álmos, az RMDSZ területi elnöke, aki szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezte a kormány román prefektus kinevezéséről szóló döntését. Az RMDSZ megyei operatív tanácsa hétfőn reggel ül össze, és dönt a következő lépésekről. A hét végén Marosvásárhelyen az Ezüstfenyő-díjak átadásakor más megyék RMDSZ-es vezetőivel, a szövetség csúcsvezetésével is egyeztetnek, és a vélemények összegzése után alakítják ki a helyi álláspontot — fogalmazott Albert Álmos.

Az RMDSZ területi elnöke korábban kilátásba helyezte, hogy a magyar vezetők leváltása esetén utcai tüntetésre szólítják fel a lakosságot, most fontolgatják ennek időszerűségét, illetve számba vesznek más tiltakozási lehetőségeket is. Albert Álmos szerint a további lépések meghatározásakor figyelembe kell venniük azt is, a megyében az elmúlt kilencven évben nem fordult elő, hogy ne legyen egyetlen magyar sem a megye vezetőségében. Most a két alprefektusi tisztséget a D-LP kapta meg, György Ervint kormányfelügyelővé nevezték ki, így kényszerpályára helyezték, tehát nagy az esélye, hogy az alprefektusok is románok legyenek. Ezt kell megakadályozniuk — hangsúlyozta a területi elnök, aki elképesztőnek nevezte a kialakult helyzetet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-01-31: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Vitatott a dunaszerdahelyi ügy
Pozsony és Budapest továbbra is eltérő módon ítéli meg a szlovák rendőrök szurkolók elleni fellépését a tavaly novemberi dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen — jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap, miután Pozsonyban megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Stefan Harabínnal. A két miniszter a szlovákiai, illetve a magyarországi szélsőségesek elleni törvényes fellépés kiszélesítésének lehetőségeiről tájékoztatta egymást.
2009-01-31: Közélet - x:

A minőségből nem enged a Tamási Áron Színház (Kevesebb pénz kultúrára) — Váry O. Péter

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat nadrágszíjszorító intézkedése érzékenyen érinti a Tamási Áron Színházat is. Idei költségvetésében a város kevesebbet szán a kulturális intézmények fenntartására, ez a magyar színház esetében a tavalyihoz viszonyítva kilencvenmilliós űrt jelent. Az ajánlott pénzből az intézmény nem tudná fenntartani a bábszínházat, a szimfonikus koncertek szervezésével is fel kellene hagynia, és az öt helyett csupán három előadás bemutatására telne — a számottevő létszámcsökkentésről nem is beszélve.