Háromszéki RMDSZA szövetségnek előnyös a választások összevonása

2024. február 15., csütörtök, Közélet

Teljesen mindegy, mikor lesznek a választások, összevonják-e vagy sem a helyhatóságit az európai parlamenti voksolással, az RMDSZ fel van készülve arra, hogy sikerrel részt vegyen azon – jelentette ki egy tegnapi sajtóbeszélgetésen Tamás Sándor. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke szerint a szövetség számára mindenképp jó lenne, ha a román kormánypártok meg tudnának végre egyezni a két választás összevonása kapcsán, ez a lépés az RDMSZ számára, illetve a magyar közösségnek is előnyös lenne.

  • A pártok támogatottságát elemzi Tamás Sándor. Fotó: Nagy D. István
    A pártok támogatottságát elemzi Tamás Sándor. Fotó: Nagy D. István

Tamás Sándor szerint az egyszerű választópolgár szempontjából is fontos lenne, hogy végre egyezségre jussanak az összevonás kapcsán, hiszen ha megtörténik, akkor nem kell fél év alatt ötször az urnákhoz járulni. Van, akinek nem előnyös az összevonás, így például a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR). Tamás Sándor szerint különösebb gond nélkül meg lehet oldani a két legközelebbi voksolás összevonását, amint a parlamenti választások valamely fordulóját és az államfői tisztségért szervezettet is lehet egy napon tartani. Az elnök rámutatott, az RMDSZ számára minden egyes választás fontos, de kiemelten az a parlamenti, hiszen az azon elért eredmény hozza magával a lehetőséget, hogy a kormányzati asztalnál ülhessenek. Rámutatott, hogy a szövetség nem csak saját háza táján készült fel a választásokra, de megtörténtek a tárgyalások a többi erdélyi magyar politikai alakulattal is, utóbbiak jelezték, hogy támogatják az RMDSZ EP- és romániai parlamenti jelöltlistáját, azaz megszületett az összefogás.

Újságírói kérdésre válaszolva Tamás Sándor elismerte, hogy a beszélgetés során említett, hatszázalékos országos támogatottsági arány (amire a legtöbb közvélemény-kutatás taksálja az RMDSZ-t) nem tekinthető túlságosan derűlátónak, ugyanakkor a politika nem matematika, így ez nem is elrugaszkodott cél. Az elnök rámutatott: korábban is volt rá példa, hogy kisebbségből is lehet nyerni, 2007-ben majd 2009-ben az EP-választásokon a magyar közösség számarányánál jóval jobb eredményt ért el, nyolc százalék fölöttit. Igaz, azóta ez folyamatosan csökkent, de ennek elsődleges oka, hogy a román szavazók nagyobb arányban mentek el voksolni. Az idei szuperválasztási évben ez még bonyolultabbá válhat, ugyanis már most látható, hogy az AUR, valamint a Diana Șoșoacă vezette SOS Románia Párt amellett, hogy esetükben 27 százalék körülötti támogatást mérnek, azt a 10 százalékot is képesek megszólítani, akik eddig soha nem mentek el szavazni. Ennek következménye lehet azon túl, hogy mindkét alakulat még jobb eredményt érhet el, hogy növeli a román lakosság részvételi arányát. Ezt az RMDSZ nem tudja közvetlenül befolyásolni, de valamelyest ellentételezni igen. Erdélyben a magyarságon belül is van egy olyan réteg, amely nem vesz részt a voksoláson (a tömbmagyar vidékeken ez településekre leosztva átlagban 25–30 százaléknyi), ennek megszólításával további 1–2 százalékot el lehet érni országosan. Nem könnyű, de megvan rá a módszer, ismerik, alkalmazták, működött – tette hozzá az elnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 734
szavazógép
2024-02-15: Közélet - :

Ittasan vezetett

Feljelentés nyomán kapcsoltak le egy ittas gépkocsivezetőt a rendőrök Sepsiszentgyörgyön a Vadász utcában kedden.
2024-02-15: Közélet - :

Harc a kétnyelvű helységnévtáblák ellen (Az AUR Háromszéken)

Kevésbé ismert tény, de Kovászna megyének két szenátora van: az egyik az RMDSZ-es Fejér László Ödön, a másik a szintén kézdivásárhelyi lakcímmel rendelkező Ionuț Neagu, aki a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként jutott be a szenátusba. A szélsőséges párt képviselője leginkább Facebookon aktív, a megye kétnyelvű helységnévtáblái kapcsán is ott jelentette be kifogásait.