Andrei Mureşanu SzínházPénzügyi megszorítás vagy etnikai és politikai kérdés? — Váry O. Péter

2009. január 31., szombat, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház megmarad, az más kérdés, hogy ha a jelenlegi vezetés nem tudja menedzselni, másik kell — jelentette ki Antal Árpád András polgármester a társulat vezetősége által indított sajtóhadjáratra reagálva. Időközben a román színházban kitört a palotaforradalom, néhány alkalmazott nyílt levélben kéri az igazgató állítólagos visszaéléseinek kivizsgálását.

Ha valaki azt hiszi, hogy nyakamba zúdítva a bukaresti újságírókat nyomást gyakorolhat rám, nagyon téved — fogalmazott a polgármester. Az Andrei Mureşanu Színház azért elégedetlen fenntartójával, mert az önkormányzat mindössze hétmilliárd lejes költségvetést tud biztosítani, s a társulat vezetősége szerint ennyi pénzből az intézmény számottevő leépítéssel sem tud megélni. Florin Vidamski színházigazgató szerint a város tönkre akarja tenni a román színházat, többek között ezt nyilatkozta a helyi és a központi sajtónak is — a polgármester szerint viszont „még a hétmilliárd lejes felállásban is lehet spórolni". Antal Árpád András úgy véli, a színházigazgató a bukaresti lapoknak nyilatkozva hazugságokat állít, ezáltal minden együttműködést lehetetlenné tesz, etnikai és politikai kérdést akar csinálni a pénzügyi megszorításból, „és én ezt nem fogadom el" — mondotta. Hogy kevesebb pénzt ad az önkormányzat a román színháznak, azt a polgármester többek közt alacsony nézettségükkel is indokolta, meg előadásaikon a teremkihasználtsággal: mindössze 38 százalékos, míg a Tamási Áron Színház esetében ez a mutató 73 százalék.

Az Andrei Mureşanu Színház vezetősége tegnap társulati gyűlést hívott össze egy, a helyi román sajtóban közölt nyílt levél megvitatására, melyben néhány színész súlyos vádakat fogalmaz meg ellenük. A gyűlésen a levél aláírói nem jelentek meg, így az igazgató a társulat többi tagja előtt verte vissza a vádakat, kilátásba helyezve az aláírók etikai bizottság előtti felelősségre vonását is. Valójában újabb palotaforradalom tört ki a román színházban, az elmúlt évek során ugyanez a jelenség többször lejátszódott, egy kis csoport minden eddigi színházigazgatót kikezdett, amikor azok valamilyen okból szorult helyzetbe kerültek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-01-31: Közélet - x:

A minőségből nem enged a Tamási Áron Színház (Kevesebb pénz kultúrára) — Váry O. Péter

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat nadrágszíjszorító intézkedése érzékenyen érinti a Tamási Áron Színházat is. Idei költségvetésében a város kevesebbet szán a kulturális intézmények fenntartására, ez a magyar színház esetében a tavalyihoz viszonyítva kilencvenmilliós űrt jelent. Az ajánlott pénzből az intézmény nem tudná fenntartani a bábszínházat, a szimfonikus koncertek szervezésével is fel kellene hagynia, és az öt helyett csupán három előadás bemutatására telne — a számottevő létszámcsökkentésről nem is beszélve.
2009-01-31: Közélet - x:

Székely népballadák színpadon (Villáminterjú Sebestyén Melinda színésszel) — Váry O. Péter

Egy kalap, egy kabát, egy szék. Zene, hangulatba hozó, s később is. Fények, játék árnyakkal, sejtelmekkel, érzésekkel. A balladák pedig: hűségről és hűtlenségről, féltékenységről, házasságtörésről, a szerelem fény- és árnyoldalairól. A fények, a hangok, a mozdulatok irányítója Sebestyén Melinda, ki Párjavesztett című egyéni műsorához egy olyan műfajt választott, mely manapság nem igazán divatos (?) — a balladát. Hogy miért éppen e sajátos, számtalan költőnket is foglyul ejtő műfajt? Erről kérdeztük egyik előadása után a Tamási Áron Színház művésznőjét.